Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Martin Leman, ledamot i Svenljungas kommunfullmäktige och ordförande i kommunföreningen uteslöts efter anklagelser om att han spelat in interna möten och lämnat ut uppgifter till kvällspressen.
Har han uteslutits för att han misstänks ha läckt uppgifter?
– Delvis, det är inte god sed att spela in interna möten. Dessa möten har han också använt internt för att hota folk, säger Martin Kinnuen, pressansvarig för Sverigedemokraterna.
Martin Leman säger att han inte fått ta del av bevisningen mot honom. Att han därmed inte kunnat svara på de anklagelser som riktats mot honom. Bland annat har han inte kunnat försvara sig mot anklagelserna att han ska ha hotat folk. I uteslutningsbeslutet, som Expo Idag har tagit del av, nämns inte heller det som en anklagelsepunkt.
Leman menar att han uteslutits för att han kritiserat att Sverigedemokraternas distriktsstyrelse i Sjuhärad brutit mot sina egna stadgar. Han kommer att sitta kvar som politisk vilde.

Även John Bergström, ordförande för Sverigedemokraterna i Västerås och ledamot i kommunfullmäktige har uteslutits.
– Han har varnats sedan tidigare för oegentligheter. Det var organisatoriska saker. Det fanns ett ärende öppnat och det gällde framförallt grova brister i bokföringen.
Är det polisanmält?
– Det känner jag inte till. Det är upp till medlemmarna att göra det i så fall, säger Kinnunen.
Expo Idag har sökt John Bergström för en kommentar.

Anna-Mi Kullman, ordförande för Sverigedemokraterna i Ronneby och ledamot i kommunfullmäktige har även hon uteslutits. Enligt Kinnunen ska hon att brutit mot stadgar och brott mot regler inom partiet.
– Hon har inte följt alla de regler som Skatteverket har. Skattebetalningar hade inte skötts om inte partiet hade gått in och rättat till. Trots påstötningar har hon inte följt de regler som gällt i partiet och Sverige, säger han.
Expo Idag har inte nått Anna-Mi Kullman för en kommentar.
Förutom de tre lokala ordförandena beslutade Sverigedemokraterna att utesluta regionpolitikern i Halland Oleg Datsishin. Han har tidigare hyllat det nazistiska partiet Svoboda i Ukraina och klagat på att Lunds Universitet lagt ned pengar på att forska om Förintelsen. Mikael Höglund i Upplands-Bro uteslöts efter att ha vräkt ur sig antisemitiska konspirationsteorier.