Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Hundbajs i brevlådan, folk som spottade mot henne på gatan. Till slut tröttnade Fatima på trakasserierna. Hon gick ut i lokaltidningen med sin berättelse om den tuffa vardagen som muslim. Kanske skulle folk då förstå hur verkligheten ser ut för svenska muslimer, och särskilt kvinnliga muslimer i slöja. 

Några dagar senare blev hon attackerad bakifrån.
– Jag ligger på mage. Han har sitt knä mot min rygg, sin vänsterhand mot mitt huvud. Min högerkind trycker mot backen. Han håller ett hårt grepp om min hijab och mosar min kind mot asfalten. Jag känner hur kinden mal, som när man fimpar en cigarett med foten, berättar Fatima.

Den okända mannen väste i hennes öra.
– Dö, muslimfitta!

Historien om Fatima är från 2015. I ett reportage i Expressen vittnade hon och fyra andra kvinnor om sin vardag. Spottloskor. Folk som kallar dem ”jävla muslimer” på öppengata. Fördomar och blickar.

Det var för fem år sedan. 

Nu har situationen blivit ännu värre. 

Gruppen av svenska kvinnliga muslimer i slöja är långt i från homogen. Bland dem finns olika religiösa inriktningar, olika skäl och förklaringar till varför man bär slöja och vilken typ av slöja. 

Om det finns en fråga som trots allt är gemensam för hela gruppen, något som i princip alla svenska muslimer känner igen sig i, så är det troligen hatet och fördomarna emot dem. 

Sverige sticker ut jämfört med andra länder i världen när det gäller tolerans mot minoriteter och attityder till ett mångkulturellt samhälle. Vi är ett mer öppet och tolerant land än de flesta. Åtminstone om vi ska tro på vad folk svarar i olika enkäter. 

Men något har hänt. En förändring som borde orsaka betydligt större rubriker och diskussioner. I höstas uppmärksammade den liberala ledarskribenten Andreas Johansson Heinö det oroande trendbrottet. En rapport från valforskningsprogrammet vid Göteborgs Universitet visade att andelen väljare som tycker att det är ett bra förslag att ”satsa på ett mångkulturellt samhälle med stor tolerans gentemot människor från andra länder med andra religioner och levnadssätt” minskade kraftigt mellan 2014 och 2018. 

Varannan svensk tycker nu att det är ett dåligt förslag.

Den avgörande frågan verkar vara synen på islam, och därmed muslimers plats i det svenska samhället. Som Andreas Johansson Heinö pricksäkert konstaterar så verkar svenska befolkningens problem inte vara det mångkulturella samhället i sig, utan att det rymmer relativt många muslimer.

Aversionen och hatet mot islam och muslimer tar sig många uttryck. Attacker mot moskéer, skällsord och förolämpningar, misshandel, politiker som uppmanar till social intolerans eller diskriminering. Främmande personer som försöker rycka av slöjan på bussen eller på stan. 

Det i sin tur föder en rädsla för att röra sig i offentliga miljöer, stress, psykisk ohälsa. Bland annat.

Det är ett levande fängelse. 

Så vad gör samhället för att förbättra situationen för muslimer och särskilt muslimska kvinnor i slöja? 
I Skurups kommun har Sverigedemokraterna fått igenom ett förslag med stöd av Moderaterna och det lokala Skurupspartiet. 

Där är lösningen att förbjuda slöjan. 

Japp. Trots att det finns hundra skäl till att ta på sig slöja så ska den förbjudas. På både barn och vuxna. 

Och SD hävdar att de gör det för att frigöra muslimska kvinnor från kvinnoförtryck. 

När Sveriges muslimer har som störst behov av en politik som kan göra livet värdigt att leva, då lägger SD och deras nya vänner in nästa stöt. Ytterligare en begränsning i livet som muslim, fast den här gången med en falsk omsorg från förbudsivrarna.

Om SD, och alla andra som säger sig värna muslimska kvinnor som kollektiv, verkligen bryr sig. Om de verkligen vill förbättra situationen för den kvinnliga muslimska svenska befolkningen, vore det enda rimliga att ta krafttag mot islamofobin.

Men det händer inte.
För de bryr sig inte.

Det är inte på grund av omsorg för muslimska kvinnor som SD vill förbjuda slöjan. Det är för att de inte tål tanken på ett islam i Sverige eller svenska muslimer. Partiet kommer inte göra något åt förtrycket. Det kommer bara förstärka det.