Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När Sverigedemokraterna går framåt i ett val brukar politiker i övriga partier inse att något måste göras, något ordentligt. Dessa reaktioner återkommer i cyklar, och för varje val är det nya strategier och taktiker som diskuteras.

Ansvar på lokalpolitiker
Sverigedemokraternas valresultat 1998 fick ingen stor medial uppmärksamhet, men i de få kommuner där partiet trots allt kom in orsakade framgångarna huvudbry hos de övriga partierna. I Trollhättan satte sig folkpartisten Dan Möllengård i en radiodebatt med sverigedemokraten Jimmy Windeskog. 1998 mötte det socialdemokratiska kommunalrådet i Sölvesborg, Jens Åberg, den unge nyinvalde Jimmie Åkesson i en tv-debatt i TV 4 - sydost. Ansvaret för att tackla Sverigedemokraterna tycks vid den här tiden ha vilat på enskilda lokalpolitikers axlar, vilket givetvis hade att göra med att Sverigedemokraterna var ett ytterst marginaliserat parti som endast lyckades göra avtryck på lokal nivå.

Ingen debatt
Efter valet 2002 var det framför allt socialdemokraterna som reagerade på Sverigedemokraternas framgångar. Den dåvarande partisekreteraren Lars Stjernqvist presenterade i mars 2003 ett ambitiöst program där han förklarade att partiet inte tänkte ställa upp i debatter med sverigedemokrater på en gemensam arena, men att partiet i andra forum skulle bemöta partiets politik.

Socialdemokraterna var inte ensamma om sin inställning även om både rikspolitiker och lokalpolitiker har satt sig i debatter med debatter med sverigedemokrater under de senaste åren.

Dags att motarbeta SD igen
Efter valet 2006 har återigen de ödesmättade tongångarna om att det är dags att göra något åt Sverigedemokraterna kablats ut. Nu verkar de flesta partier vara överens om att det är läge att sätta sig i
tv-debatter med Sverigedemokraterna. Nu har både folkpartiets Erik Ullenhag och moderaternas Per Schlingmann debatterat med Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson och på torsdag är det dags för Mona Sahlin vs. Jimmie Åkesson.

Det finns mycket att säga om detta.

Självklart kan det vara bra att Sverigedemokraternas idéer får ställas mot de övriga partiernas. Det är också nödvändigt att de övriga partierna markerar att de inte ställer upp på Sverigedemokraternas världsbild, att de förklarar att det finns andra förklaringsmodeller än att allt gick åt helvete när den första muslimen passerade gränsen.

Om man tror att man på detta sätt kan beröva Sverigedemokraterna sin martyrroll så är man fel ute. Den rollen kommer de ta på sig ändå. Det är nödvändigt för att de ska kunna fortsätta slå ur underläge.

Om man tror att man ska kunna övertyga Sverigedemokraternas väljare om att de har röstat fel så är man, tragiskt nog, troligtvis också fel ute. Sverigedemokraternas väljare vet att partiet står för att begränsa invandringen och det är just därför man röstar på dem.

Det finns också en överhängande risk att dessa debatter kommer att legitimera Sverigedemokraternas politik.

Dags att gå vidare
Debatten om debatten är en utdragen historia. Frågan har ältats i många år och på ett sätt är det märkligt att reaktionen på Sverigedemokraternas framgångar alltid landar där. Det är som om diskussionen om vad man tycker om partiet överskuggas av frågan om hur man ska föra fram det.

Det intressanta är på ett sätt inte vad som händer nu, utan hur det ser ut om ett år och fram till nästa val. Det är först när den ryggradsmässiga motreaktionen mot Sverigedemokraternas framgångar har lagt sig som det blir tydligt i fall det är något av riksdagspartierna som på allvar kommer att ta en strid för de rättigheter som Sverigedemokraterna vill begränsa.