Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ion Ducas sista kväll i livet var den 29 december 1933. Det snöade då han väntade på det försenade tåget från bergsorten Sinaia, där han träffat Rumäniens kung Carol II för att diskutera landets framtid.

En dryg vecka tidigare hade den 54-årige Duca vunnit valet med en majoritet av rösterna, med en liberal och antifascistisk politik. Nu skulle han tillbaka till Bukarest för att avsluta det han påbörjat: kampen mot det växande Järngardet, Europas kanske mest fanatiska fasciströrelse.

Plötsligt briserade en rökbomb. En ung man klev fram och sköt ihjäl Duca med fyra skott från nära håll. Attentatet hade planlagts noga av Järngardet, som hämnd för regeringens försök att krossa organisationen.

I Duca förlorade Rumänien sin då sista tongivande demokrat, och landet slukades snart av diktatur och fascism. Duca var jurist, journalist och liberal politiker. Till skillnad från många andra rumänska ledare tog han ställning mot antisemitism och förordade fulla rättigheter för landets minoriteter.

Han trodde på den nyfödda demokratin och tog en stenhård linje mot fascismen. För det betalade han med sitt liv, och gick till historien som en demokratisk martyr.

Texten publicerades första gången i #1 2019 av tidskriften Expo. Teckna en prenumeration, 4 nummer för 360 kronor.