Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sir Nicholas Winton har kallats en brittisk Oskar Schindler och jämförts med Raoul Wallenberg. Under andra världskriget räddade han 669 tjeckoslovakiska barn undan Förintelsen. Men länge var hans gärning en väl bevarad hemlighet.

I december 1938 ändrade Nicholas Winton, en börsmäklare från London, sina planer på en schweizisk skidsemester och flög istället till Prag för att träffa en bekant. Hans vän hjälpte flyktingar och Winton blev själv illa berörd av de fruktansvärda förhållanden han möttes av i Prag. Samtidigt var situationen på många sätt hopplös, judisk invandring var belagd med kraftiga begränsningar i västvärlden. Men det fanns en öppning.

Efter Novemberpogromen, någon månad tidigare, hade Storbritannien beslutat att barn under 17 år kunde få komma till landet. Villkoret var att de hade någonstans att bo och att en summa på 50 pund deponerades för deras eventuella återresa.

I början av 1939 påbörjade Winton arbetet att finna hjälp, ekonomiska medel och familjer villiga att ta emot barnen. När givarnas pengar inte räckte sköt han till eget kapital. I mars 1939 lämnade det första tåget Prag. Ytterligare åtta tåg med barn hann lämna landet innan Nazityskland i september 1939 invaderade Polen och alla tyskkontrollerade gränser stängdes.

Dubbades av drottning Elizabeth II

Historien föll i glömska och få av de barn som överlevde visste vem som låg bakom deras räddning. Men 1988 hittade Nicholas Wintons fru, Grete Gjelstrup, en dammig bok på vinden full av namn, bilder, familjebrev, resedokument och anteckningar. Maken tyckte att materialet kunde slängas men istället lämnades det vidare till en historiker. En nyhetsartikel om Nicholas Wintons arbete publicerades och sedan gick det fort för hans dryga femtio år gamla hjälteinsats att bli en världsnyhet.

2003 dubbades han till riddare av drottning Elizabeth II. Sir Nicholas. Han dog den 1 juli 2015, 106 år gammal.

Texten är en återpublicering från tidningen Expo #4 2020.