Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i slutet av 2010 som fyra män, av vilka tre är svenska medborgare, planerade ett attentat mot Jyllands-Posten. Attacken, som motiverades med de teckningar av profeten Muhammed som tidningen tidigare publicerat, hann inte genomföras. Den 28 december 2010 greps tre av männen i Köpenhamn på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terrorbrott, efter att dansk polis stormat den lägenhet där männen uppehöll sig. Vid gripandet påträffades en stor mängd vapen i männens bil. Tillslaget kunde göras efter tips från Säpo, som haft männen under hårdbevakning i två månader.

Samtliga fyra dömdes till tolv års fängelse av den danska tingsrätten i juni förra året. Medan straffet har verkställts för de tre andra männen valde Munir Awad att överklaga domen. Han erkände i rätten att han var i Köpenhamn med kriminella avsikter, men förnekade att planerna varit att döda någon. I stället sade sig Awad ha varit i Köpenhamn för att planera ett annat brott.

Hovrätten fastställer nu alltså tingsrättens dom. Rätten var dock inte enig. Två av nio nämndemän ville sänka straffet till tio års fängelse. Domen går inte att överklaga till högsta domstolen.

Ämnen i artikeln