Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på den sociala medieplattformen VK som den 36-årige mannen lade upp en profilbild på sig själv där han ses bära en tröja med tryck på Nazitysklands statsvapen, en örn med ett hakkors i klorna. Bilden lades upp i september 2016, men enligt Eskilstuna tingsrätt låg den åtminstone kvar så sent som i oktober 2017.

Mannen medger att han lagt ut bilden, men förnekar brott och anser sig vara utsatt för "åsiktsregistrering". Tingsrätten menar dock att det står klart att bilden fått en sådan spridning att den är att betrakta som hets mot folkgrupp.

36-åringen döms till villkorlig dom och dagsböter. Straffet inkluderar även innehav av cannabis, ett brott mannen erkände.

Den 36-åringen har under många år varit aktiv i högerextrema sammanhang, bland annat i numer nedlagda Svenskarnas parti. I dag finns han i miljön kring nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Det är inte första gången mannen uppmärksammas. Trots att han sedan tidigare är våldsdömd planerade han 2015 en anti-våldsmanifestation. Han har även uppmanat till attacker mot personer som kommit till Sverige för att tigga, vilket Eskilstuna kuriren rapporterade om.

Bakom anmälan mot 36-åringen står den ideella föreningen Juridikfronten.