Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var strax efter Nationaldemokraternas nationaldagsfirande som det läckte ut att en ny demonstration skulle hållas den 19 juli. På det stadiet var det mest spekulationer, men dagarna innan demonstrationen blev det uppenbart att de tidiga uppgifterna var korrekta. Nätverket mot rasism lyckades på kort varsel mobilisera en motdemonstration.

- I stort sett gick det bra. Vi var lite för lite folk och jag skulle vilja se att det var fler "vanliga" människor och inte så många maskerade som deltog i motdemonstrationen, säger Jannis Konstantis från Nätverket mot rasism (NMR).

Konfrontation mellan nazister och antirasister

NMR samlades vid Björns Trädgård på Södermalm vid elvatiden och snart uppstod konfrontation med nazister från Blood and Honour och Info-14. Glasflaskor och gatsten ven genom luften. En antirasist skadades av en flaska som tog i huvudet och fördes till sjukhus med lindriga skador. Nationaldemokraterna hävdar att de inte har något med det här bråket att göra, utan att det var "oberoende nationalister". Nationaldemokraterna har en benägenhet att dra till sig "oberoende nationalister", d.v.s. nazister, så fort de håller en demonstration i huvudstaden. Vid ett av partiets sista mötena inför valet 2002 drog man till sig nazister från bland annat Nationalsocialistisk Front och Nationell Ungdom. Vid sitt nationaldagsfirande i år följde ett släptåg av nazister ND:s demonstration. Ordföranden för Nationaldemokraternas Ungdomsförbund, Marc Abramsson var dock inte sen att berömma nazisterna för deras attacker mot motdemonstranterna. På NDU:s hemsida avslutar han sin rapport från den senaste demonstrationen med orden:

"Slutligen vill jag tacka alla oberoende nationella kämpar som med stort mod och osjälviskhet slöt upp och stod sida vid sida mot folkförrädarnas stödtrupper som härjade vid medborgarplatsen."

SÄPO visste inget

Efter det inledande bråket kallades alla tillgängliga polisstyrkor till Södermalm och man lyckades stävja bråket. Nazisterna sattes i SL-bussar och skickades iväg till Stockholms förorter. Polisen hade då 70-talet man på plats, men man var märkbart underbemannade. Vid tretiden var nazisterna tillbaka och nya bråk uppstod. När flaskorna började hagla hade polisen sex man på plats mot 50 antirasister och ett 20-tal nazister. Missbedömningen från polisens sida gjorde att man till en början inte kunde hålla grupperna isär.

- Vi hade mellan 60 och 70 poliser ute. Men när vi nu ser hur det gick borde vi kallat in flera, kanske 200 man, sa insatschefen Lars Byström till Dagens Nyheter.

Missen låg i underrättelsearbetet och när det gäller extremgrupperna på både vänster- och högerflanken ligger det ansvaret först och främst på Säkerhetspolisens författningsskydd. På Säpo skyller man i dag på semestertider och att man inte kan ha koll på allting som händer.

- Jag kan inte säga att det är pinsamt för Säpo. Vi hade ingen information om detta, säger Peter Waldenström, tillförordnad Generaldirektör för Säpo.

Kommer ni att göra några förändringar i underrättelsearbetet för att detta inte ska hända igen?

- Nej, vi har en hög beredskap och hög kontroll.

Hur kan du säga det? Här handlar det om 150 organiserade Nationaldemokrater, 20-30 organiserade nazister och ett 50-tal ur det autonoma lägret. Ni missar att mer än 200 drar mot ett ställe i stockholm på en given dag. Har ni inte gjort en miss i underrättelsearbetet?

- Nej, jag tycker inte att det är en miss, avslutar Peter Waldenström.

Eric Rönnergård som var jourhavande polischef i helgen är av en helt annan uppfattning än SÄPO:s tillförordnade generaldirektör.

- Det var en underrättelsemiss av stora mått, det är bara att erkänna.

I mer än en månad har plats och datum varit känt på flera internetsidor och när Nationaldemokraterna höll sitt nationaldagsfirande så sa partiorganisatören Tor Paulsson att en "stor nationaldemokratisk demonstration avses genomföras senare i sommar." Säkerhetspolisen följde inte upp detta spår.

NDU stoppades på Mariatorget

Under förmiddagen och den tidiga eftermiddagen var det nazister och autonoma som drabbade samman.

- Inga från NDU var inblandade i de stora kravallerna som man såg bilder på i media, säger Rickard Ekman, pressekreterare för ND.

NDU ställde dock inte in sin demonstration, trots de vilda slagsmålen som rasade på Södermalm. Nationaldemokraterna valde att ta sig in till samma område. De tog tunnelbanan från Liljeholmen till Mariatorget vid fyratiden, men polisen var nu förvarnade och spärrade av tunnelbanestationen och ringade in Nationaldemokraterna.

- Samtidigt som Nationaldemokraterna samlades vid Mariatorget så var det kalabalik vid Medborgarplatsen och uppemot 70 nazister och autonoma slogs som galningar. Hade vi då släppt iväg 150 nationaldemokrater som skulle ta sig till samma plats hade vi helt tappat kontrollen. Vi valde att upplösa NDU:s demonstration och bussa iväg dem, säger Eric Rönnergård som var jourhavande polischef i helgen.

På plats vid Mariatorget greps Nationaldemokraternas partiorganisatör, Tor Paulsson, för uppvigling och våld mot tjänsteman. Även NDU-ordföranden, Marc Abramsson, omhändertogs på platsen för en kort stund men släpptes senare. Nationaldemokraterna hävdar att Paulsson inte begått något brott utan att polisen oprovocerat grep Paulsson. Tor Paulsson väntar nu åtal.

- Det fallet är överlämnat till åklagare, säger Eric Rönnergård.

Från Mariatorget slussades Nationaldemokraterna med bussar till olika platser strax utanför stadsgränsen. Telefonkedjor skapades bland aktivisterna och de tog sig tillbaka till Zinkensdamm. Därifrån marscherade NDU till Tantolunden, där tal hölls av bland annat Robert Almgren och Marc Abramsson. Innan NDU inledde sin demonstration vid fyratiden på lördagseftermiddagen var målet dock ett helt annat. På deras hemsida skrev de:

"Nationaldemokratisk Ungdom (NDU) har för avsikt att senare under dagen genomföra en demonstration mot islams intrång i Sverige, genom att samlas vid moskén på Medborgarplatsen."

Demonstrationen hölls långt från moskén och Jannis Konstantis från Nätverket mot rasism är i stort sett nöjd med resultatet av motdemonstrationen.

- Vi lyckades i alla fall hålla dem borta från moskén. Nu vet vi att de kommer att hålla fler demonstrationer under hösten så vi ska sätta oss ner och planera och förbereda oss bättre inför det.

Nationaldemokraternas Rickard Ekman säger att man nu kommer satsa på EMU-kampanjen fram till folkomröstningen. I anslutning till den kommer en större valkampanjsfinal äga rum enligt Ekman, men det blir antagligen inomhus.

Länskriminalen har nu fått i uppgift att reda ut vad det var som inte fungerade i underrättelsearbetet. Säkerhetspolisen borde ha bättre underrättelse inför nästa demonstration mot moskén. NDU skriver på sin hemsida:

"I oktober skall en större demonstration arrangeras mot moskén."