Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Theresa May kommer att besluta om att stoppa marschen, efter att ha fått in en begäran av kommissarie Tim Godwin från Metropolitan polisen. May har meddelat att hon framöver kommer att noga överväga varje ansökan om att förbjuda marscher, som kommer in från kommissarien, i enlighet med relevanta rättsliga kriterier, skriver Guardian.

EDL har besvarat förbudet i ett inlägg på organisationens hemsida. De drar paralleller till den stora kulturfestivalen i Notting Hill som kommer att hållas i helgen. De skriver bland annat om de stora polisinsatserna som behövs i samband med kulturkarnevalen i Notting Hill. Karnevalen är en sevärdhet, men den är också är en grogrund för kriminella verksamheter menar EDL. De anser att det är mycket mindre risk för att det bli oordning på deras marsch, än på karnevalen och genom att förbjuda marschen sänds ett felaktigt budskap ut.

"Det konstiga är, att det är EDL-marschen i Towel Hamlet den följande veckan som Theresa May från Inrikesministeriet har förbjudit. Hur många EDL supportrar har gripits för någon form av hets? Ingen naturligtvis."

Samtidigt som EDL skriver att ingen av deras supportrar har gripits för någon form av hets har det rapporterat att fyra EDL anhängare blivit arresterade den 31 juli för att ha attackerat en kurdisk familj i deras kebabkiosk. De fyra männen har blivit åtalade för att ha angripit familjen, startat grovt slagsmål och hindrat en polisman att utföra sin plikt.

Alla fyra männen har släppts mot borgen. Rättegången inleds den 7 september. Tills dess har männen förbjudits att närma sig kiosken.