Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På torsdagen nationella EDL- möte utsågs Tim Ablitt till ny ledare. EDL- veteranen Ablitt har tidigare varit ledare för den sydvästra sektionen. Han var också en av de sex EDL- anhängare som greps för att ha planerat ett bombattentat mot en moské i Bournemouth i juli 2010. Händelsen ledde dock aldrig till åtal. 2011 deltog han i det misslyckade försöket att förena EDL med det högerextrema British Freedom Party.

De tidigare EDL- ledarna Tommy Robinson och Kevin Carroll, som nyligen lämnade organisationen, närvarade inte på mötet. "Tyvärr misslyckades Tommy och Kevin med att närvara så de svar vi hoppades att få från dem uteblev", skrev EDL på sin facebooksida.

Robinson har i samband med sitt avhopp uppmanat EDL- anhängare att överge de våldsamma gatuprotester, som har utmärkt organisationen, och ansluta sig till honom istället. Trots att Robinson har kritiserat organisationen och kallat vissa anhängare för "idioter" försöker EDL hålla en diplomatisk ton. "Vi vill önska Tommy och Kevin all lycka i sitt nya projekt och tacka dem för att de startade EDL och för allt engagemang som de lade på EDL", skriver organisationen på sin facebooksida.

EDL:s framtida strategiplan kommer att diskuteras på deras regionala möte den 26 oktober.

Robinson och Carroll ska nu samarbeta med Quilliam Foundation, som beskriver sig själva som en organisation som bekämpar all form av extremism och som grundades av en tidigare radikal islamist. Pamela Geller, en av de ledande profilerna inom den antimuslimska så kallade counterjihad-rörelsen, stöttade först helhjärtat Robinsons och Carrolls samarbete med Quilliam men har blivit desto mer kritisk. Geller varnar för att Quilliam är en "bedräglig" organisation som hon menar har hjärntvättat Robinson. Dessutom kritiserar hon Robinson för att han har "kapitulerat för jihads krafter och för den islamistiska överhögheten".

Andra grupper inom den counterjihadiska miljön är också kritiska till avhoppen. På den svensk-danska antimuslimska nättidningen Dispatch International ifrågasätter skribenten Lars Hedegaard Robinsons fortsatta bana. Hedegaard påstår att den brittiska regeringen har ställt ett ultimatum på Robinson och Carroll; "Ett långt fängelsestraff eller avgång från EDL och omskolning under ledning av den halvstatliga organisationen Quilliam.", skriver han.

Robinson har hittills inte tagit avstånd från sina anti-muslimska åsikter utan mest talat om ändring av strategi "i sitt arbete mot islamism". Igår beskrev Robinson sina tidigare kollegor i EDL som "de bästa människorna i hans liv", rapporterar Hope not Hate.