Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nio nazister ställdes i förra veckan inför Falu tingsrätt för totalt 18 åtalpunkter kopplade till elva händelser mellan 2017 och 2019. Samtliga åtal rörde incidenter i samband med Nordiska motståndsrörelsens aktiviteter. Idag meddelades domen. Förutom vid tre åtalspunkter gick rätten på åklagarens linje och dömde de åtalade. 

Sju av aktivisterna dömdes bland annat för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att de försökt hindra Prideparaden i Falun den 23 september 2017. De vägrade lyssna på polisens befallning att flytta sig från platsen.

Bland de som dömdes för Prideattacken återfinns Pär Sjögren, lokal ledare för Nordiska motståndsrörelsen i Dalarna och Värmland. Han har sedan åtminstone slutet av 1990-talet varit aktiv i den nazistiska miljön. Dömdes gjorde även den mångårige aktivisten och tidigare ansvarige utgivaren för organisationens sajt, Emanuel Lärkestål.

Villkorligt och dagsböter

Utöver aktionen mot pride dömdes Pär Sjögren för ofredande och skadegörelse efter att han 2018 slagit en mobiltelefon ur händerna på en kvinna i centrala Ludvika. Han döms även för ofredande efter att han sagt till en kvinna att han hoppades att hon skulle få skallen insparkad. Händelsen skedde i samband med att NMR-aktivister förra året besökte i Rättvik. Han frias samtidigt för ett annat åtal gällande ofredande.

Sjögren dömdes också för brott mot ordningslagen för att vid tre tillfällen ha stått som samordnare av NMR-manifestationer som saknade tillstånd – bland annat en protestaktion mot Dalarnas Tidningar i oktober 2018. Han döms till villkorlig dom och dagsböter.

Emanuel Lärkestål anses också, tillsammans med två andra, gjort sig skyldig till skadegörelse – efter att de i Falun sprejat och satt upp klistermärken. Lärkestål döms till villkorlig dom och dagsböter.

NMR rättegång Falu tingsrätt
Emanuel Lärkestål (i profil tv) och Pär Sjögren (i profil th) påväg in i rätten. Foto: Mickan Palmqvist

Bar kniv i rätten

En 29-årig NMR-aktivist döms för att tidigare ha burit kniv i tingsrätten. I målet döms även en kvinna för ofredande efter att hon reagerat på NMR:s närvaro i Ludvika och spottat på Emanuel Lärkestål.

Samtliga åtalade NMR-aktivister, som är mellan 26 och 64 år, dömdes till dagsböter, fyra av dem även till villkorlig dom. Sex av nazisterna förekommer sedan tidigare i belastningsregistret.

Ytterligare två aktivister från NMR väntar på rättegång i samma mål, då de inte har nåtts för delgivning.