Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På onsdagen tvingades Erik Almqvist lämna samtliga uppdrag han har för partiet efter att det avslöjats att han i ett bråk i centrala Stockholm, kallat en man för bland annat "blatte-lover" och kvinna för "hora". Almqvist meddelade på tisdagen att han funderar över sin riksdagsplats, men att han tillsvidare sitter kvar.

Det är Kent Ekeroths egen film som avslöjat hur de tre sverigedemokraterna agerat. På torsdagen släppte Expressen ytterligare material. Det visar Kent Ekeroth, sverigedemokraternas rättspolitiske talesman skrika "backa" åt en ung kvinna och knuffa henne så hon föll baklänges in i en bil. När han konfronteras, skyller han knuffen på kvinnan, som han påstår gett sig på honom först.

I Ekeroths film kan man även se hur sverigedemokraterna beväpnar sig med järnpåkar. När de hörde polissirener släppte de järnrören och Erik Almqvist pekade ut den man som de gett sig på. "Behåll honom, han hotade oss", säger Almqvist. Utom räckhåll för polisen säger Almqvist "Det funkar att vara ögontjänare". Christian Westling, säger "Det är så underbart det här". Kent Ekeroth konstaterar: "Ja, det blev en händelserik…", Almqvist svarar "ganska rolig kväll".

Idag på morgonen meddelade Sverigedemokraterna att Kent Ekeroth tar time out, rapporterar TT. Sverigedemokraterna pressekreterare Linus Bylund, menar dock att Kent Ekeroths agerande inte är lika allvarlig som Erik Almqvist.

– Det är inte på den nivån som med Erik i går, säger Linus Bylund till TT.

Ämnen i artikeln