Ekofascistisk grupp tog på sig mordbrand i Sverige
I slutet av förra veckan väcktes åtal mot två personer misstänkta för att ha anlagt en brand på en minkfarm i Sölvesborg. Mordbranden leder till en utredning som innefattar internationella terrorgrupper med ekofascistiska motiv.
Uppdaterad: 2021-01-27, 12:55
Publicerad: 2020-12-09, 13:30
Lästid: 7 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Det var den 30 oktober 2019 som en nedlagd minkfarm i Sölvesborg brändes till grunden. Polisen fattade direkt misstankar om att branden varit anlagd. Men mycket längre ledde inte utredningen och den lades ned i brist på bevis.
På andra sidan Atlanten, i USA, pågick under perioden en terrorutredning mot den högerextrema organisationen The Base, en översättning av ”Al-Qaida”. FBI utredde mordkomplotter och attentat mot synagogor och i januari i år genomfördes en rad räder.
Sju medlemmar i terrorgruppen har gripits. Tre misstänkta för mordplaner på utpekade antifascister. En greps för planer på att vandalisera en synagoga och ytterligare tre för bland annat vapensmuggling. Så sent som i tisdags dömdes en 20-årig man med koppling till The Base, och som varit en del av FBI:s utredning av terrorgruppen, till fem års fängelse av domstolen i Maryland, USA.
Utredning i USA pekar mot Sverige
Den 4 oktober i år landade FBI:s promemoria om den amerikanska högerextrema terrorgruppen ”The Base” på den svenska säkerhetspolisens bord. SÄPO hade beställt rapporten som en del i en pågågående förundersökning mot två unga män, samma personer som nu står åtalade för mordbranden i Sölvesborg.
Åklagaren Henrik Olin berättar för Expo att FBI tidigt var inkopplade i ärendet och att anledningen till att förundersökningen återupptogs gällande branden mot minkfarmen var just underrättelsearbete. Det hade avslöjats att en ekofascistisk organisation tagit på sig dådet i Sölvesborg.
– Det här ärendet började i underrättelsesspåret hos säkerhetspolisen, sen fick man så mycket informationen att det kunde gå in i förundersökningen. Vi hade samverkan med FBI i ett tidigt skede. Exakt turordningen vem som gjorde vad och så det är inget jag kan gå närmare in på, säger Henrik Olin.
I FBI:s promemoria till SÄPO berättar de att The Base startade som en radikal internetrörelse, med målet att förena vit makt-grupper runt om i världen. Deras mål är att genom paramilitär träning förbereda sig för en samhällskollaps och med våld förvandla USA till en vit etnostat. Deras medlemmar ges tillgång till ett online-bibliotek av terrormanualer som beskriver bombtillverkning och terrorstrategier.
The Base uppmuntrar sina medlemmar att agera som ensamvargar och har ”sannolikt värvat individer i Europa”, fortsätter FBI. I promemorian beskrevs också den ekofascistiska gruppen The Green Brigade som ett löst nätverk på internet som är sammanflätat med The Base och som ofta delar medlemmar.
The Green Brigade presenterade sig själva som en organisation med medlemmar som är ”eko-extremister fokuserade på att riva ned systemet som exploaterar våra länder, djur och människor”. Organisationen betonade också att medlemmar prioriterar en autonom livsstil med ”fascistisk betoning” och ett hat mot den ”moderna civilisationen”.
Tidning kopplar dådet mot minkfarmen till organisation
Den 29 januari 2020 publicerade den kanadensiska tidningen Vice en granskning. Tidningen skriver att en ”svensk tonåring” tagit på sig branden på sajten Ifunny populär för att sprida internetmemes. Tidningen hade också kontaktat den ekofascistiska organisation som tagit på sig dådet, men inte fått någon kommentar.
I dag vet vi att The Green Brigade gjorde propaganda av attentatet mot minkfarmen redan den 7 november, bara en dryg vecka efter branden.
”We salute our troops who carried out a successful operation in Sweden”, skrev organisationen i en kanal på internetplattformen Discord.
SÄPO förhör svenska medborgare
Den 22 februari slog polis i Luxemburg till mot en svensk 18-åring, boende i Luxemburg. Enligt tidningen RTL Today, slog polisen till efter tips om från en utländsk säkerhetstjänst. Tipset handlade om att 18-åringen skulle ha beställt materiel för bombtillverkning på det så kallade dark web. Åklagare Henrik Olin vill inte uttala sig om utredningen i Luxemburg, men bekräftar att en av de åtalade utreds för brott även där.
- Jag vill inte kommentera innehållet i den utredningen i Luxemburg eftersom det är en pågående utredningen. Men jag kan säga att det finns kopplingar mellan deras brottsmisstankar och den brottsmisstanke som jag har anlagt, säger Olin.
Samma kväll, den 22 februari, hölls ett vittnesförhör med en 20-åring bosatt i Stockholm. Han förhördes av SÄPO om en resa till Sölvesborg tillsammans med 18-åringen vid tiden för attentatet mot minkfarmen och sina förehavanden på sajten Ifunny och vad han vet om The Green Brigade.
”Jag känner inte till dem”, svarade han då.
Utredningen kom att visa på täta kontakter mellan 18-åringen i Luxemburg och 20-åringen i Sverige. Hur de tycks planera attentatet mot minkfarmen i detalj. Från början verkar planen varit att släppa ut minkar från farmen, men när det inte fanns några minkar där brände de istället ned farmen och utförde annan skadegörelse. De båda har också erkänt att de tände på minkfarmen i Sölvesborg.
Kontakter med högerextrema organisationer
Förundersökningen visar också att de båda åtalade haft kontakter med internationella organisationer som The Base och The Green Brigade.
Kort efter minkfarmen brändes ned skickade 20-åringen bilder på attentatet till en oidentifierad person på kommunikationskanalen Discord.
”The deed is done”.
18-åringen uppger i förhör att han träffade vad han beskriver som The Green Brigades ledare i Stockholm förra året. Han medger även att han hjälpt till producera propagandamaterial åt gruppen. 18-åringen berättar även att han varit medlem i The Base, men menar att han inte trivdes i den organisationen och att han lämnat den.
Han säger att han hade nazistiska sympatier under tiden för dådet mot minkfarmen.
Det politiska motivet är viktigt i utredningen
Diskussionerna som framkommit mellan de två misstänkta visar planer på att spränga en abortklinik, att döda en domare, och en person dömd för våldtäkt. Båda diskuterar också fördelar och nackdelar med att ta på sig dåden för att skicka ett budskap. De diskuterar att smuggla vapen och kartlägger tilltänkta mål; som en flyktingförläggning och oljedepåer. Detta avfärdar de båda misstänkta i förhör som skämt och fantasier och de står inte heller åtalade för dessa samtal.
De båda männen var till en början misstänkta för både stämpling till mord och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse gällande attentatsplaner mot domaren och abortkliniken. Åklagaren Henrik Olin uppger dock att han inte anser att det går att bevisa att de verkligen tänkt genomföra planerna.
Olin säger vidare att de båda männens misstänkta ideologiska motiv är viktigt i utredningen.
– Jag menar att den ideologiska bakgrunden och motivbilden är en viktig del av det här. Det gör, tycker jag, att brottet blir allvarligare, säger han.
På frågan om utredningen lett till att fler är misstänkta för liknande planer på politiskt motiverade attentat säger han:
– Det finns inga andra misstänkta i det här ärendet, sen är det naturligtvis så att inom ramen för underrättelsearbetet som säkerhetspolisen driver så tittar man på ett antal andra personer som varit i kontakt med de här misstänkta och det kan jag inte gå in närmare på.
LÄS OCKSÅ: Ekofascism - Blod, jord och maskulinitet ur Tidskriften Expo #3 2020.