Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var vid 20-tiden på lördagskvällen den 2 april som tre unga kvinnor och en man med koppling till den högerextrema miljön misshandlades av okända personer vid en spelning med olika hardcoreband på Musikens hus i Majorna. En av de misshandlade kvinnorna ringde en bekant bosatt i utlandet och berättade om händelsen. Denne bekant ringde i sin tur till fler personer som beslutade sig för att hämnas händelsen.
I förundersökningen framgår hur uppgiften om misshandeln vid Stigbergstorget gick ut på olika chatkanaler på internet, via SMS-meddelanden och telefonsamtal.
- Jag ville slå sönder de jävla asen, det erkänner jag. Jag ville åka dit för att det var 15 rödingar som jag ville konfrontera, säger en 21-åring som nu åtalats.

"En självklar reaktion"
Han berättar i förhör att han fått information om att hans vänner blivit påhoppade av 10-15 stycken maskerade vänstersympatisörer. En av de misshandlade kvinnorna har vittnat om händelsen i förundersökningen, men någon anmälan finns inte.
Ett 15-tal högerextremister träffades på Pullmans restaurang på Centralstationen i Göteborg, där de diskuterade igenom läget. Planen var att söka upp vänstergänget, som de ansåg låg bakom den första misshandeln. Det talades om att det var den militanta vänsterorganisationen Revolutionära fronten, RF, som låg bakom.
- Alla var med på det. Det var en så självklar reaktion, säger 21-åringen.

"De riktade sparkarna mot huvudet"
Senare under kvällen tar gruppen spårvagnen till Stigbergstorget. Redan på spårvagnen upptäcker de en ung man med dreadlocks. Han går av vid samma hållplats som nazistgänget. När mannen med dreadlocks och hans flickvän gått av får de en spottloska på sig, mannen frågar vad gänget sysslar med och de svarar med en långvarig misshandel av paret.
Vittnen talar om att de rakade männen stod över mannen och kvinnan och utdelade mängder av sparkar och slag.
- De verkade rikta sparkarna mot huvudet, säger ett vittne.
Ett par på väg till kiosken för att köpa cigaretter stannade en bit ifrån misshandeln och lyfte sina mobiltelefoner för att ringa till polisen. Då slutade gänget sparka och riktade istället sin uppmärksamhet mot dem. Mannen jagades hela vägen hem till parets lägenhet. Tiotalet personer sprang tätt bakom honom. Den jagade mannen drog igen porten bakom sig, men de efterföljande lyckades dra upp den.
Han sprang trappan upp till sin lägenhet och stängde dörren om sig. Men plötsligt öppnades dörren och han såg nazisterna stå utanför.
- Det såg ut som ett familjefoto, berättar lägenhetsinnehavaren senare i förhör.

"Det lät som krig därinne"
Misshandeln inne i lägenheten är grov och utdragen. Mannen tror själv att han har fått 30 till 40 sparkar av flera personer i lägenheten. Ett tiotal lerkrukor krossades också på hans huvud. Garderober och annan inredning slogs sönder. En av de åtalade berättar att ljudet från misshandeln hördes hela vägen ut till gatan.
- Det lät som krig där inne, berättar han.
En annan åtalad beskriver hur den misshandlade mannen ligger på golvet i lägenheten blodig, medan gänget drar runt och vandaliserar lägenheten: drar av telefonledningar och välter garderober.
Vid ett tillfälle skriker någon ”Nu sticker vi” och alla springer ut i natten igen.
De springer till Musiken hus där spelningen äger rum. På trappan upp till lokalen sitter en grupp ungdomar, varav flera beskrivs som punkare. En kvinna misshandlas med en träskylt, en annan får en bandspelare krossad mot ansiktet.
- Alla punkare är kommunister, ska en av nazisterna skrikit och dragit en glasflaska i huvudet på en av ungdomarna på trappan.
Efter misshandeln lämnade gänget platsen.

Greps under natten
Flera av de nu åtalade ungdomarna greps redan under natten. Andra har gripits under utredningens gång. En 19-åring delgavs misstanke om brott så sent som i början av denna vecka, sedan flera inblandade berättat att han deltagit i misshandeln. Han har själv förnekat detta och sagt att han satt hemma ensam och tittade på en video han laddat ned på internet. Kammaråklagare Håkan Larsson har inte valt att väcka åtal för 19-åringen.
Flera av de åtalade nekar till brott. En 17-åring säger att han sprungit med alla andra eftersom han inte ville komma bort från dem, då han inte hittar så bra i Göteborg. Andra säger att de utdelat några enskilda slag. Alla nekar till brott. Flera av de åtalade var också starkt berusade vid tillfället.
- Jag var så berusad att jag knappt kunde gå, säger en av de åtalade som firat sin 19-årsdag i häktet. Han uppger att han druckit 20 starköl under kvällen och att han tog den första ölen vid 13-tiden.
Två av de åtalade har också fått genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning.

Kända högerextremister
Samtliga åtalade är kända från högerextrema kretsar sedan tidigare. Två är aktiva i Nationell ungdom, övriga ingår i det löst sammansatta nätverk av högerextremister i Göteborg som går under benämningen Göteborgs fria nationalister, GFN.