Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En man hittas mördad i Keillers Park, Hisingen, Göteborg. Han heter Nassim (Piotr Giro) och är homosexuell invandrare. Det är inte oväsentligt – det är snarare därför han har mördats. I polisförhören häcklas dock fästmannen Peter (Mårten Klingberg) när han föreslår den tolkningen. Polisen är övertygad om att det rör sig om ett svartsjukedrama och att Peter är mördaren. Filmen bygger löst på mordet av en homosexuell invandrare i Göteborg 1997.

Keillers park är dokumentärfilmarens Susanna Edwards långfilmsdebut. Det tog henne sju år att få klart filmen. De finansiella irrvägarna, där sponsorer drog sig ur projektet, är inte enda anledningen. Den första versionen, som var av mer dokumentärt slag, bestämde sig hon och manusförfattaren Pia Gradvall för att skrota efter att ha arbetat med det under en tid. Det visade sig vara svårt att göra historien dokumentärt trovärdig när en av nyckelpersonerna inte längre var i livet. Hur som helst var det också egentligen någonting annat som från början fångat Susannas intresse

- Det som grep mig mest var kärlekshistorien, säger hon.

Den fiktiva historien inom de mycket lösa ramarna som hämtats från det verkliga fallet, gav svängrum åt den mer romantiska delen. Och visst är det en Romeo och Juliaproblematik som filmen kretsar kring. Susanna berättar att hon under arbetet med projektet plöjde de stora kärlekseposen, och fortsätter

- På Shakespeares tid var det en annan problematik, men tabun förändras. Då handlade det om klass, idag går den gränsen kring kön.

I Susannas film är Nassim den ständigt leende och mestadels dansande livsbejakaren. Hans mördare är satanister i övre tonåren som provoceras inte bara av hans mjuka inställning till livet, utan också för hans sexuella läggning. Det finns en tradition av att ta livet av dem som älskar det, Keillers park avviker inte från den traditionen. Varför?

- Kärleken är på liv och död, säger Susanna Edwards.

Anna Amnéus