Ett attentat mot demokratin
I skrivande stund har vi ingen aning om vem som mördat utrikesminister Anna Lindh. Det kan vara en ideologisk handling med obestämd politisk bakgrund eller ett rent vansinnesdåd. Det enda vi vet är att mördaren är en feg usling.
Uppdaterad: 2018-01-31, 07:22
Publicerad: 2003-09-11, 14:29
Lästid: 5 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Alldeles oavsett vilka motiv som ligger bakom mordet är det ett attentat mot demokrati och yttrandefrihet. Det finns ingen mer definitiv attack mot yttrandefriheten än ett mord.
Jämförelserna med mordet på Olof Palme är ofrånkomliga. Anna Lindh var 46 år då hon mördades. Hon inledde sin karriär som SSU-bas och medarbetare till Olof Palme på 1980-talet och var en av de politiker som förde en del av hans arv vidare.
Anna Lindh var respekterad som en av landets mest kända och erkänt duktiga politiker. Respekten byggde inte enbart på hennes politiska ställningstaganden – där var människor som alltid antingen för eller emot – utan på hennes förmåga att stå nära medborgarna, lyssna och agera i en humanistisk och demokratisk anda.
ÄNDÅ ÄR INTE attentatet mot Anna Lindh särskilt överraskande. Oavsett vem som till sist identifieras som gärningsman har han agerat i ett alltmer oförsonligt politiskt klimat där politiker och offentliga personer är lovliga måltavlor för vulgära hatkampanjer av olika slag. Olof Palme upplevde detta vettlösa hat under flera år före mordet. Sedan dess har politiker från samtliga demokratiska kampanjer drabbats av snarlika kampanjer.
Det finns grupper och individer som inte tycks ha annat för sig än att odla den sortens hat och misstänksamhet mot demokratiska politiker. Dettta fenomen är inte begränsat till enbart extremhögern utan kan återfinnas i flera politiska läger. Däremot råder det ingen tvekan om att rasistiska, nazistiska och antidemokratiska grupper i högre utsträckning ägnar sig åt den sortens ryktesspridning och kampanjande.
Denna kampanjapparat har varit fullt verksam det senaste dygnet. Internet är i detta avseende hatpolitikernas viktigaste vapen. Där kan de fegaste av alla tyckare i skydd av rånarluvor eller anonymitet föra ut sitt budskap – det är ju alltid så att upphovsmännen till de mest vulgära angreppen aldrig vågar framträda med sina ansikten. Ett typexempel är några av aktivisterna på den enfaldiga chattsidan Exilen på internet, och som befolkas av idel sverigedemokrater, nationaldemokrater och nazister. Några av författarna till debattinlägg reagerar med ett mått av sunt förnuft, men lika vanliga är de skadeglada kommentarerna som uttrycker de anonyma hatarnas åsikter.
REDAN DRYGT EN timme efter knivöverfallet på Anna Lindh la signaturen MS ut kommentaren "Synd att skadorna inte är livshotande". Kommentaren säger allt vi behöver veta om MS.
Några minuter senare skriver signaturen Blågul: "Genom att sitta i den landsförrädiska multikulti-älskande regeringen som öppna dörren för en invansion av araber som våldtar, rånar, mördar och misshandlar svenskar. […] Hon är ett kräk. Och förtjänar inte bättre."
Signaturen Fritänkaren drar till med en konspiratorisk vinkling som antyder att Göran persosn möjligen ligger bakom mordet då han konstaterar att "om nu inte den Fete själv ligger bakom kanske han får sig en tankeställare och blir mindre svenskfientlig i fortsättningen".
Signaturen Doktor Malan hävdar att Anna Lindh "är indirekt ansvarig för många människors död och lidande" och uttrycker förhoppningen att "socialisthoran dör!" Doktor Malan är givetvis en fähund av stora mått. Dessvärre är det han och många av hans sympatisörer som arbetar idogt för att påverka den ideologiska världsbilden hos många unga.
Den nynazistiska webbtidningen Info-14 gav uttryck för sin entusiasm. Redan kort efter beskeded om överfallet under onsdagen satte de rubriken "Folkförrädare knivskuren".
Och så vidare.
IDAG BEKLAGAR SVERIGEDEMOKRATERNAS partiledare Mikael Jansson Anna Lindh död. Hans parti och partikamrater tillhör den krets som idogt odlat misstänksamheten och hatet mot utrikesministern, inte minst genom representanterna på Exilen och liknande chattsidor. Så sent som i sommar (030730) skrev SD:s vice partiledare Björn Söder en hemsidestext där Anna Lindh omnämns under rubriken "Socialdemokraterna bjuder in ex-terrorist". Det var alltså Tysklands utrikesminister Joschka Fischer det handlade om.
"Partiet triumferar stolt ut i ett pressmeddelande att Anna Lindh och Joschka Fischer kommer att delta i ett arrangemang i anslutning till socialdemokraternas ekonomiska seminarium."
STRAX EFTER VALET i fjol (021022) angrep SD Anna Lindh därför att hon i egenskap av utrikesminister skötte sitt jobb och förhandlade för en 42-årig svenskirakier dömd till ett längre fängelsestraff i Irak. Det var signaturen Felix Svensson (han är känd som Malmöbo bland islamofoberna på Exilen) som protesterade mot att regeringen använde skattemedel för detta ändamål.
Partisekreteraren Tommy Funebo odlar politikerförakt (010914) i samband med attentatet mot World Trade Center. Han avfärdar Göran Persson och Anna Lindh som "blåögda makthavare". Några dagar tidigare hade SD lagt upp en text med påståendet att "regeringen och riksdagen delfinansierade attentatet mot World Trade Center".
Funebo anslår den sverigedemokratiska attityden till Anna Lindh och den demokratisk valda regeringen då han (010321) då han kommenterar ett tal som Anna Lindh håller på en konferens för mänskliga rättigheter i Schweiz. Då Anna Lindh kräver att alla regeringen måste vara öppna för en granskning om hur de mänskliga rättigheterna skyddas i landet replikerar Funebo att sverigedemokraternas "mänskliga rättigheter kränks varje dag av Anna Lindhs socialdemokratiska regering".
DET POLITISKA KLIMATET i Sverige kommer att påverkas av attentatet mot Anna Lindh. Det råder det ingen tvekan om. Men det politiska klimatet har förändrats gradvis i många år.