Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Att inte våga tycka och tänka fritt är något vi förknippar med diktaturer som Iran och Vitryssland. Men även i Sverige kan det innebära en risk att ha starka åsikter.
Vi har sett det i attacken mot konstnären Lars Vilks, som trots polisbeskydd attackerades av radikala aktivister under sitt framträdande på Uppsala universitet förra månaden.
Det har också den gymnasielärare, som under våren trakasserats av Nordisk ungdom (NU) i sitt hem utanför Göteborg, fått erfara. Läraren anser enligt NU att ungdomar som har nationalistiska åsikter bör få underkänt i vissa ämnen. Gruppen reagerade genom att marschera till hans bostad, banka på fönstren och öppna hans brevlåda. På NU:s hemsida avslöjades hur läraren tar sig till sin arbetsplats. Allmänheten uppmanades, i ett tydligt hot mot läraren, att "berätta" vad de anser om hans metoder.

Nu har Nordisk ungdom slagit till igen. När Moderata ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman på Facebook uttalade sitt stöd för Israels aktion mot hjälpsändningen Ship to Gaza slog det slint. "Målet för kvällens aktion var att göra ett inlägg i Palestina-debatten. Inte bara i ord, utan även i handling", skriver Nordisk Ungdom på sin hemsida. Nedanför texten finns en stor bild på Wykmans ytterdörr, indränkt i blodliknande färg.

Kan det finnas någon positiv sidoeffekt av Nordisk ungdoms framfart? Ja, faktiskt. För med sådana här aktioner visar extremhögern sitt rätta ansikte.
De senaste åren har en taktisk fasadputsning blivit högsta mode bland landets rasistiska grupper och partier. Nationaldagen är ett utmärkt exempel. I Södertälje stadspark firar Nationaldemokraterna högtiden med hoppborgar, korvgrillning och andra oskyldiga familjeaktiviteter. Svenskarnas parti, som fram till 2008 gick under det mindre aptitliga namnet Nationalsocialistisk front, satsar också på ett familjearrangemang med diverse aktiviteter i norra Skåne. Färgglada forum som Nordisk.nu lockar ungdomar till diskussioner om rasbiologi och "Förintelsemyten".

Men våld och våldsromantik har traditionellt varit, och kommer alltid att vara, en central del av den högerextrema ideologin. Deras idealsamhälle kan aldrig upprättas utan oerhörda mänskliga lidanden. Sedan 1980-talet har minst 23 människor mördats av högerextremister – bara i Sverige. Det är därför rörelsen utgör ett hot mot demokratin, trots att de knappt är synbara på politiskt valbara poster och inte har en chans vid valurnorna. Och det är därför samhället högljutt måste protestera och ta avstånd när nazister försöker skrämma våra folkvalda till tystnad.

Ämnen i artikeln