Det nya landet

5,7 procent av väljarna lade sin röst på Sverigedemokraterna i valet. Vi reste landet runt för att få svar på varför.

Enad front för extremhögern

Personen Daniel Wretström har blivit en ursäkt för att samlas och agitera mot invandrare. Den enade front som rörelsen nu kan visa upp innebär också, att samarbeten och gemensamma propagandainsatser kan pågå året om.

Tea party-rörelsen ska granskas – inte hyllas

I tider då islamofobin sprider sig som en löpeld över världen gäller det att vara extra vaksam på dess intåg i etablerade sammanhang.

VAL 2010: Stort intresse för SD i utländsk media

Många utländska medier uppmärksammar Sverigedemokraternas framgångar bland de svenska väljarna.

Val2010: ND fick draghjälp i valrörelsen av BNP-ledaren

De ihållande skyfallen må ha påmint om Nick Griffins engelska hemmaplan, men publiken var betydligt mindre än vad British National Partys partiledare är van vid. Det 40-tal åhörare som trots vädret samlats vid Politikertorget i centrala Södertälje bestod till största delen av nationaldemokrater. Liksom Sverigedemokraternas nya vallokomotiv Pia Kjaersgaard från Dansk Folkeparti var Nick Griffin nämligen på plats för att stödja sina nationalistiska gelikar.

Allas ögon på Schweiz

I november 2009 röstade schweizarna om ett byggförbud av minareter. Få trodde att förbudssidan skulle kunna vinna. 
Expos reporter Lisa Bjurwald följde det historiska valet på plats.

Ett hot mot demokratin

Nazistgruppen Nordisk Ungdom trappar upp sina attacker mot oliktänkande. Senast i raden att drabbas är Moderata ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman, som fått sin ytterdörr indränkt i blodliknande färg.

Minoriteterna och yttrandefriheten

Det finns skäl att oroa sig för det politiska läget i Nederländerna. Den 20 februari sprack regeringen efter en lång natts överläggningar. Oenigheten kring landets militära närvaro i Afghanistan blev för stor. Nu väntar Frihetspartiets ledare Geert Wilders i kulisserna.

Fredsagent kopplas till antisemitiskt parti

De går under namnet Fredsagenterna - svenska ungdomar som i en stor satsning valts ut för att bekämpa fördomar. Men en av Fredsagenternas mest framträdande profiler har kopplingar till Ahmed Ramis och Mohamed Omars Antisionistiska partiet. Fredsagenten själv menar att det hela är ett missförstånd.

Ny extremhögerallians bildad

I Budapest meddelade i helgen företrädare för fem högerextrema partier att ett nytt paneuropeiskt nationalistiskt nätverk bildats. I alliansen ingår bland annat Nationaldemokraterna.

Expo Wiki

Accelerationism

Politisk idéströmning med målet att genom attentat eskalera samhällets inneboende konflikter till den punkt att demokratin kollapsar så att en ny samhällsordning kan byggas i ruinerna.

Få obegränsad tillgång till Expo Lär dig mer

Prenumerera nu