Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I särskilt fokus står frågan om hur ett eventuellt SD-intåg i riksdagen skulle påverka den svenska ekonomin, som klarat sig förhållandevis bra genom den internationella finanskrisen. SD:s mörka ideologiska rötter har också väckt intresse. Att det under många årtiondens så "toleranta" Sverige nu välkomnar ett "före detta skinnskalleparti" in i maktens korridorer förvånar både i Europa och på andra sidan Atlanten.

Den brittiska vänsterdagstidningen Guardian, känd för sin avslöjande journalistik om extremhögern, kallar i ett längre reportage det svenska samhället för "konformistiskt och auktoritärt": "Där rör sig opinionsbildare och politiker tillsammans som ett sillstim". Ändå kommer Sverige inte gå åt samma främlingsfientliga håll som Dansk Folkepartis Danmark, tror reportern, som kritiserar Sverigedemokraternas vision av en återgång till gamla tiders Sverige som alltför utopisk.

Amerikanska CNN har intervjuat en ung svensk kvinna, som menar att "det vore en skammens dag för alla svenskar om de där människorna kom in i riksdagen." Inflytelserika Washington Post påpekar på söndagskvällen svensk tid att svenska väljare faktiskt är mer bekymrade över arbetslösheten än invandring. Tidningen har talat med en 52-årig invandrare från Iran, som tror att dåliga ekonomiska tider kan ha fått svenskar att peka ut invandrarna som syndabockar för den arbetslöshet som följt.

Arabvärldens motsvarighet till CNN, Al Jazeera, följer valet noga. De fokuserar på Sverigedemokraternas islamofobi och de komplicerade regeringsförhandlingar som kan bli följden av en eventuell vågmästarroll för SD - något som Sverige just nu ser ut att slippa, då Alliansen tycks ha vunnit en egen majoritet.

- Vi bevakar det svenska valet och har gjort en egen story på Sverigedemokraterna, eftersom det skulle vara en historisk händelse om de kom in i riksdagen. Det säger France24:s reporter Jérome Bonnard, just nu på plats i SVT-huset på Gärdet i Stockholm.