Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Fredsagenterna består av 100 muslimska ungdomar mellan 16-25 år vars uppdrag är att bekämpa både islamofobi i det svenska samhället och intolerans bland muslimer. Därför vill Fredsagenterna bygga ett nätverk för fredsarbete och samtidigt utbilda ungdomar i mänskliga rättigheter, fred och islam.
Initiativtagarna till projektet är studieförbunden Ibn Rushd och Sensus. I december 2009 inleddes en europeisk lansering av projektet med ett seminarium i Bryssel tillsammans med bland andra handelsminister Ewa Björling.

En av de fredsagenter som deltog var Sammar Abou-Harb. Trots det har hon valt att gå med i en antisemitisk Facebook-grupp, som Antisionistiska partiet står bakom. Så sent som i februari i år var Abou-Harb medlem och hon stod även under en period som administratör.

Antisemitiskt parti

Sammar Abou-Harb lät sig i början av året intervjuas av Antisionistiska partiet om sin aktivism. "Sionismen är en rasistisk religiös och politisk rörelse/makt som bygger på hat och orättvisa", förklarade hon i en av Mohamed Omars bloggar den 2 februari. I inlägget presenteras hon som medlem i partiet.
Antisionistiska partiet, en svensk motsvarighet till det franska Parti Anti Sioniste, samlar precis som sin förlaga extremister från olika politiska inriktningar under plattformen: "Svenskt politiskt parti som verkar för demokrati genom att motverka sionistisk dominans över kultur, politik och medier. Partiet erkänner inte bandit- och ockupationsstaten Israels rätt att existera."
Inom den nutida antisemitismen används "sionism" och "sionister" som kodord för judar och påstådda judiska maktambitioner. Förintelseförnekaren Ahmed Rami har dömts för hets mot folkgrupp och drev länge den ökända hemsidan Radio Islam, som hetsade mot judar och lade upp namnlistor över judiska män och kvinnor i Sverige. Mohamed Omars nätverk kartlades i Expo nummer 4/09.

Missförstånd

Nu säger fredsagenten Abou-Harb att det hela är ett missförstånd.

– Jag är inte medlem – det var mer ett missförstånd. Det var delar av det jag hade sagt…

Så Omar hade hittat på intervjun?
– Nej, inte hittat på. Det fanns några frågor som jag hade svarat på, ja… Men det var en konversation, inte en intervju. Det var därför jag bad honom ta bort den (vilket sedermera skedde, förf. anm.).

Du har också stått som administratör på Mohamed Omars Facebook-sida, var det också ett misstag?
– Jag vet inte vad jag står som. Jag hade skickat mail till honom, jag var bara nyfiken och ville kolla vad det handlade om… Jag bad honom ta bort det också. Det blev ett missförstånd, han hade inte fått mitt medgivande, så jag lämnade omedelbart.

 

 

Dementerar

När Expo kontaktar Yasin Ahmed, studieförbundet Sensus projektledare för Fredsagenterna, bekräftar han att Abou-Harb är aktiv inom Fredsagenterna – men dementerar hennes engagemang i Antisionistiska partiet:
– Sammar Abou-Harb är inte och har aldrig varit medlem i Antisionistiska partiet, men hennes namn har utnyttjas av Mohamed Omar, säger Yasin Ahmed

Hon var administratör för partiets grupp på Facebook. Hon måste ha varit medlem innan för att kunna bli det.
– Nej, Omar skrev att hon var administratör, men det var hon inte.

Hur ser ni på Mohamed Omar och rörelsen kring honom?
– Det är oacceptabelt och odemokratiskt, säger Yasin Ahmed. Vi tar absolut avstånd från partiet. Det strider mot Fredsagenternas demokratiska värderingar. Självklart motarbetar vi sådant här som är uttryck för västfobi.
– Mohamed Omar har förlorat sin legitimitet, fortsätter Ahmed. Han har försökt utnyttja enskilda fredsagenter, som han kontaktar en och en. Det är ett sätt att försöka få legitimitet.

Kan man verkligen dela Omars åsikter om judar och vara aktiv inom Fredsagenterna?
– Nej, man kan inte ha de åsikterna och samtidigt vara fredsagent. Man kan kritisera exempelvis Israels utrikespolitik, men Mohamed Omar generaliserar om alla judar. Det är samma sak som hur en del generaliserar om muslimer. Det är oacceptabelt.

 

Tar inte avstånd

Vad tycker då Sammar Abou-Harb egentligen om Mohamed Omar och Antisionistiska partiet? När Expo ställer frågan vill hon inte ta avstånd från varken Omar eller partiet.

– Jag känner inte honom tillräckligt väl för att uttala mig om hur han är som person eller vad han har för åsikter, men det finns gott och ont i alla människor. Det är ett fritt land, alla får tycka vad de vill. Men jag är inte medlem i partiet.

 

 

Ämnen i artikeln