Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

BNP planerar att under nästa år initiera flera ungdomsläger på olika platser runt om på Skottland. Mike Howson, ledare för BNP:s ungdomsförbund, och före detta soldat, säger till Sunday Herald att "Vi planerar att så småningom ha läger i alla regioner. Vi har nått vårt mål för att rekrytera ungdomar i Skottland. Vi kommer att hålla läger där inom de kommande tolv månaderna."

Avslöjandet om BNP:s läger med självförsvarsträning och politisk skolning för ungdomar är ett bakslag i partiets strävan att framställa sig som ett legitimt politiskt alternativ inför torsdagens val i Storbritannien till EU-parlamentet.

När lägerverksamheten presenterades förra månaden jämfördes den omgående med Hitlers ungdomsverksamhet och jihadistiska träningsläger. Det finns en oro för att tidigare högerextrema yttringar som funnits i Skottland ska återupprepa sig. Vid ett utomhusmöte som hölls för ett antal år sedan filmades Scott McLean, en av veteranerna inom BNP på Skottland, när han skrek "ett, två ,tre, Auschwitz" framför aktivister som gjorde så kallad Hitlerhälsning.

Ämnen i artikeln