Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jobbik – Rörelsen för ett bättre Ungern – grundades 2002 men blev ett parti först i oktober 2003. En av partiets huvudfrågor har varit dess kampanjer och hat mot romer. På partiets internationella hemsida går att läsa:

"Jobbik, Rörelsen för ett bättre Ungern, tog som det enda partiet upp ett av de underliggande problemen i det ungerska samhället - den olösta situationen av den ständigt växande zigenska befolkningen. Det fastslog - det alla vet men talar tyst om på grund av 'politisk korrekthet' - att fenomenet med 'zigenarbrott' är en realitet."

Vid sidan av romerna har partiet också gjort antisemitiska utspel och benämner ofta utländska företag som "det judiska finanskapitalet". I en intervju med Budapest Times gick Krisztina Morvai, Jobbiks första namn till parlamentet till attack mot "den internationella storfinansen":

– Det betyder att vi inte längre vill tjäna den internationella storfinansen på ett sätt som förvandlar Ungern till en koloni där folket sjunker ner i fattigdom och blir slavar i sitt eget land.

Partiet hyllar öppet Miklós Horthy som under den nazistiska ockupationen av Ungern ledde landet och samarbetade med Hitler.

Ämnen i artikeln