Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Muiznieks är en av Europas främsta experter på mänskliga rättigheter. I en 32-sidig rapport, som kom ut på tisdagen, konstaterar han att ett förbud av det våldsamma partiet skulle kunna genomföras under rådande grekisk och internationell lag. Han skriver att han är allvarligt oroad över den senaste tidens ökning av hatattacker mot invandrare i Grekland.

"Demokratin i Grekland är allvarligt hotad av ökningen av hatbrott och den svaga responsen från statliga myndigheter. Långvariga och samlade åtgärder, särskilt av polisen och domstolarna, är nödvändiga för att skydda rättssäkerheten och mänskliga rättigheter i landet.", skriver man i rapporten.

Även om rapporten visar på möjligheten till att förbjuda Gyllene gryning, har Muiznieks varit försiktig med att säga vad Grekland bör vidta för åtgärder.

–Ett förbud skulle bara var en del av svaret i att bemöta utmaningen. Om man förbjuder Gyllene Gryning skulle man fortfarande ha kvar problemen med rasistiskt våld i Grekland, vilket är den stora frågan, säger han i en intervju med Washington Post.

Responsen på rapporten har varit sval från grekiska myndigheter.

"Lösningar kan inte vara ett resultat av känsloyttringar, vilka skulle kunna slå tillbaka och leda till oönskade resultat", ska den grekiska regeringen ha sagt enligt Eleftherotypia, en Atenbaserad tidning.

Gyllene gryning svar var mer fientligt. En text på partiets hemsida avfärdade rapporten och menade att Europarådet var "en sionistinstutition".

– Den fräcka kommissionären har inte sett och inte hört någonting om morden, våldtäkterna och rånen mot vårt folk som utförts av de barbariska horderna från Asien och Afrika, står det på hemsidan, enligt Washington Post.

Även om partiet förnekar att man skulle ha någonting med ökningen av attackerna att göra har det bedrivit hetska kampanjer mot invandrare, bland annat under slogans som "låt oss driva ut stanken".

Ämnen i artikeln