Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

För andra gången delar stiftelsen Artister mot Nazister ut sitt pris till enskilda personer och organisationer som utmärkt sig genom sin kamp mot nazism och rasism. För många betyder det här priset ett stort erkännande. För Exit Motala innebär prissumman på 300 000 kronor oerhört mycket.

- Det här betyder att vi har en säkrad verksamhet nästa år. Det har vi inte haft förut. Vi kommer kunna sätta in behandlingsinsatser för ungdomarna så att förändringarna kan ske på insidan och inte bara på utsidan, säger en mycket lycklig Anita Bjärgvide.

Exit Motala fick priset för att de på ett unikt sätt arbetar mot nazism, dels genom sitt integrerande arbete med både avhoppade rasister och unga killar med invandrarbakgrund som bryter med kriminella gäng men inte minst för att de stödjer tjejer som både utnyttjas och förtrycks i nazistiska organisationer.

Quick Response fick pris “för sitt kritiska granskande av medias rapportering av högerextremismen och för sitt kreativa sätt att genom internet sprida motinformation till den högerextremistiska propagandan”.

- Det är särskilt kul att det kommer från artistvärlden för de har en möjlighet att ta ställning och sprida ett budskap, säger Ülkü Holago projektledare för Quick Response.

Även Expos styrelsemedlem tillika polisen Michael Lundh hedrades med 50 000 kronor för sina insatser. För honom är erkännandet av mer personlig karaktär.

- Eftersom min tidigare arbetsgivare har haft en annan uppfattning och det här är dess motpol, sporrar det mig att arbeta vidare. Att bli profet i sin egen hemstad är aldrig lätt.

Bland andra stipendiater fanns John Hrons föräldrar, 5 i 12 rörelsen i Härnösand, journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius, Björn Fries och Nätverket mot Rasism. Med anledning av årets Salemmanifestation ville Nätverket mot Rasism att fler skulle sluta upp nästa år i Salem. Exit Motalas Anders Högström konstaterade i sitt tal att stenkastning och annat våldsamt upplopp inte är några bra sätt att bekämpa nazism och rasism på.

Ämnen i artikeln