Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i juni för ett och ett halv år sedan som regeringen godkände ett stöd till projektet Exit Skåne med 800 000 kronor. Exit hjälper personer i nazistiska rörelser att lämna dem. Fram tills det ekonomiska stödet hade projektet varit i ekonomisk kris sedan starten 2001, skriver Helsingborgs Dagblad.

Redan ett halvår senare 2002 varnade Arvsfondsdelegationen att projektet inte verkade genomföras enligt planen. Redan då fanns risken att man skulle tvingas betala tillbaka en del av pengarna.

Redan nu står det klart att 150 000 kronor kommer att betalas tillbaka eftersom de inte använts. Men det kanske inte räcker.

- Men det kan bli mer. Det vet vi först efter den nionde januari, säger Kristina Hållén på regeringskansliet i Stockholm till HD.

En av projektledarna hoppade av i förtid. Den andre, Tobias Weikel, polisanmäldes av Helsingborgs ungdomsråd som är huvudman för projektet. Anledningen sades vara dubbelfakturering av föreläsningar. Utredningen kommer också att delges Arvsfondsdelegationen.

- Att en av projektledarna är misstänkt för ekonomiska oegentligheter ser vi väldigt allvarligt på. Men det är något mellan organisationen och den anställde, säger Kristina Hållén.