Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På förmiddagen hördes Frank Aarebrot som jobbat med valforskning och demokratiseringsprocesser i Östeuropa. Han blev kallad till rättegången av försvarssidan då han forskat på norska journalisters politiska hemvist. Han hänvisade till en undersökning från 1999 där 1400 journalister intervjuats. Han gav Breivik rätt i att Arbeidepartiet är överrepresenterade bland norska journalister. Men att Breivik skulle ha rätt i att journalister sprider propaganda håller han inte med om.

– Det är en missuppfattning hos honom och han är inte ensam om den. Människor med den här typen av uppfattningar vill så gärna tro på sig själva och de lägger mycket energi och tankekraft på att finna data som bekräftar deras bild, men sorterar bort sådant som inte passar in.

– Menar man att journalister som röstar till vänster bedriver propaganda så är det upp till den personen. Men den hypotesen har ingen täckning i min forskning, sa Aarebrot.

Även filosofen och forskaren Lars Gule vittnade. Han har tidigare debatterat med Anders Behring Breivik på invandringskritiska hemsidor. Gule är också expert på Islam. Gule pratade bland annat om hur många som delar Breiviks världsbild.

– Till exempel kan nämnas att högerradikala och islamofobiska document.no har 35-40 000 unika besöjare varje vecka. Av dessa uppskattar jag att cirka tio procent har samma konspiratoriska världsbild som Breivik. I Europa skulle jag tro att det finns cirka 10 000 personer med liknande uppfattningar, det är skrämmande, sa Gule.

Breivik reagerade på hur Gule beskrev document.no, en sida Breivik själv har skrivit många inlägg på, bland annat om den europeiska antimuslimska rörelsen.

– Det är viktigt att säga att document.no inte är en högerextrem organisation. Den är för demokrati, mot våld och mot deportering av muslimer. Därför blir det fel att koppla ihop mig med den.

Tidigare under dagen hördes också Brynjar Lia, forskare vid det norska försvarets forskningsanstalt och expert på islamistiska militanta terrororganisationer. Han vittnade bland annat om det påstådda nätverket Knights Templars uppbyggnad, med medlemmar från flera olika länder.

– Det är vanligt inom islamistiska och vänsterradikala terrororganisationer, att medlemmarna har olika bakgrund och kommer från olika områden och nationer, sa Lia.

Breivik har i förhör påstått att Knights Templar består av tolv personer från elva olika länder.

Innan lunch uttalade sig Breivik om gårdagens och dagens vittnesförhör. Han uttalade sig bland annat om boken The Hunter, som togs upp under gårdagens förhandlingar. Han säger att han inte läst den tidigare, men att han skumläst den under torsdagskvällen. Han tyckte det var dålig.

Sist under dagen hördes poliskommissarien Unn Hege Sørensen som gick igenom Breiviks ekonomi. Enligt honom finns det inget som tyder på att Breivik fått ekonomiskt stöd för att utföra dåden. Totalt kostade terrorangreppet Breivik 389 020 norska kronor, enligt Sörensen. Bomben kostade 133 868 och vapnen 39 032 norska kronor.

Rättegången fortsätter nästa vecka.

Ämnen i artikeln