Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Salemmarschen har blivit den svenska vit makt-rörelsens viktigaste sammankomst. Men de olika grupperna är inte överens och den enade fasaden håller sakta på att spricka. Följ med bakom kulisserna till den svenska nazismens högtid. Vi följer den hårda maktstriden i Sverigedemokraterna och går på möte med Antifeministiska samfundet. Ammar Makboul, aktiv i Palestinarörelsen, tar avstånd från Israel Shamir. Dessutom minns vi Expos chefredaktör Stieg Larsson.

I Skåne höjs rösterna mot Sverigedemokraternas partiledning

Mer ur innehållet

Ledare
Expos nya chefredaktör Richard Slätt om den annalkande rättegången mot de nazister i Västmanland som väntar åtal för terroristbrott. Visste ni att hela planen gick i stöpet på grund av ett trasigt avgasrör, men drömmen om ett heligt raskrig lever vidare bland nazisterna.

Maktkampen i SD hårdnar
Maktkampen i Sverigedemokraterna hårdnar. Skånefalangen har gett partiledaren Mikael Jansson två alternativ: Avgå eller så publiceras en "Jansson-fientlig" artikel. Efter angreppet har de två falangerna inlett en kapprustning som leder till att Mikael Janssons partiledarpost nu står på spel.

Turkiska fascister protesterar
En rapport om minoriteters rättigheter har väckt stor uppståndelse i Turkiet. De turkiska fascisterna, mer kända som Grå vargarna, har beskrivit rapporten som ett verk av landsförrädare.

Reportage: Contras nya giv
Antifeministiska samfundet är en liten organisation med en diger blandning av personer. Expo var med på organisationens årsmöte. Där visade det sig att flera av personerna bakom organisationen har ett förflutet i den kommunistiska stiftelsen Contra.

En konspiratorisk världsbild
I början av året skrev Expo om författaren och debattören Israel Shamir. Efter det har en debatt rasat om huruvida Shamir är antisemit eller inte. Ammar Makboul, aktiv i Palestinarörelsen, om varför han tycker att det är viktigt att ta avstånd från Israel Shamir.

Skånsk nazism
Nazismen är mer än gryniga journalfilmer med skrikiga tal. På Malmö Museer pågår utställningen Skånsk nazism. Där har det gamla lagts åt sidan för en diskussion om hur situationen ser ut i dag och om det är så att nazismens idéer finns inneboende i oss alla.

Vi minns Stieg Larsson 1954-2004
Stieg Larsson var en man med många berättelser. I detta nummer får du läsa några av dem, om hans liv, som antifascist, deckarförfattare och vän.

Noterat i marginalen
Vissa saker är för futtiga att för platsa som nyheter, men för absurda för att vi ska kunna låta blir dem. Den här gången om Hollywoodterrorister, vapenvägrande nazistledare och om hur ett genant kroppsläte under ett nazistmöte slutade med misshandel.

Krönika:
Ebba Lindsö, VD Svenskt Näringsliv om riskerna med en misslyckad integrationspolitik.