Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Våldsromantiken går som en röd tråd genom vit makt-världen. Vi undersöker vad som händer när orden blir verklighet. Vi kartlägger det nazistiska gatuvåldet och träffar Facundo Unia som misshandlades för att han var homosexuell. Håkan Blomqvist gräver i arkiven och berättar om vänsterns antisemitism. Vi undersöker också Sverigedemokraternas flirt med kristendomen. Dessutom tittar vi närmare på den växande intoleransen i befrielsens Libanon.

Mer ur innehållet

Ledare
Chefredaktören Richard Slätt om att det upptrappade våld som kan skönjas från nazister hade varit enklare att förutspå och förebygga. Men då krävs det att man tar propagandan på allvar.

Hatpropaganda bakom mord på pojke
13 år och mördare. 13 år och medlem i Nationaldemokraterna. Hetspropagandan mot homosexuella drev pojken. I januari mördade han en ung pojke för att han trodde att pojken var homosexuell.

Övervakare åt 18-åring var nazist
Den 18-åriga nazisten dömdes till skyddstillsyn för att återanpassas till samhället. Som övervakare fick han Pär Öberg, en av Sveriges ledande nazister. Frivården tvingas till internutredning.

Haiders nya profil
Högerpopulistiska FPÖ visade sig vara alltför extremt för Jörg Haider. Han har i stället startat ett nytt parti. Det har fått regerande partiet i landet, konservativa ÖVP, att byta koalitionspartner. FPÖ har övergetts, till förmån för Haiders nya parti.

Bakslag för BNP i brittiska valet
British National Party fick bara 0,75 procent av rösterna i brittiska parlamentsvalet i maj månad. Detta trots att valkampanjen präglades av invandringsfientliga budskap från Tories och Labour.

Antisemitismen och vänstern
Antisemitismen placeras inte in på en höger-vänster skala. Före nazismen hade rasbiologi, judehat och drömmar om en arisk arbetarklass även plats i arbetarrörelsen. Samtidshistorikern och forskaren Håkan Blomqvist skriver om antisemitismen i vänsterled.

Luther vs. Mohammed
I Sverige finns otaliga religioner representerade. För Sverigedemokraterna finns det bara plats för lutheraner. Religionen är viktig för dagens nordiska nationalister och på många sätt kan deras syn på religion spåras tillbaka till 1930-talets finska fasciströrelse.

Tro, hopp och flyktingstopp
Sverigedemokraterna satsar på höstens kyrkoval. I värmländska Sunne finns en av partiets frontfigurer, den tidigare dömde Runar Filper. Inför förra kyrkovalet sökte han syndernas förlåtelse. I dag har han en plats i en kyrkopolitisk debatt ingen riktigt verkar bry sig om.

Istället för Lill-Babs
Sveriges pensionärers intresseparti har en önskelista på ungefär 20 kända personer som de vill ha som partiledare och dragplåster, allt från Lill-Babs till Nils Lundgren. Frågan är om någon av dessa skulle vilja leda ett parti med före detta medlemmar i Ny demokrati, interna konflikter och krav på en restriktiv flyktingpolitik.

Befrielsens baksida
Under våren har Libanons gator och torg fyllts med libaneser som krävs självständighet från Syrien. Med den finns grupperingar som inte nöjer sig med att befrielsen närmar sig. Syriska gästarbetare har trakasserats, misshandlats – och mördats. Åsikterna om varför det sker går isär.

Kultur:
Hur kan västvärlden blunda när en miljon människor mördas på tre månader och vem bär skulden? Expo har mött regissören bakom succéfilmen Hotel Rwanda och verklighetens hotellägare.

Krönika
Kickis Åhré Älgamo, Rikskriminalens före detta expert på hedersrelaterad brottslighet om hur okunskap hos polisen kan kosta liv.