Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En islamist och en nazist finner sina gemensamma fiender- judarna och demokratin. Antisemiten Ahmed Rami gör comeback. Årets första nummer av Expo kastar ljus över judehatets gränslöshet. Dessutom. Salembornas syn på den årliga nazistmarschen, högerextremister utnyttjar debatten om förortsupploppen i Paris, skämt från Auschwitz, USA:s nya nazistledare och berättelsen om hur en ung tatuerad kille fann sin politiska förebild vid en busshållsplats i Uddevalla.

Mer ur innehållet

Ledare
Expos chefredaktör Richard Slätt om hur kristna stollar och högerextremister plötsligt funnit en gemensam nämnare.

Nazist och islamist enas mot demokratin
Expo har tagit del av korrespondens mellan nazisten Patric Hermansson och den radikale islamisten Abdu Raouf. Båda vill krossa demokratin och föra ett krig mot judarna. Expo avslöjar den oheliga alliansen mellan en av Sveriges mest kända islamister och en tidigare aktivist i Nationalsocialistisk Front.

Rami hetsar igen
Ahmed Ramis äldre texter kommer att ges nu ut på ett nystartat nazistiskt bokförlag. I en intervju på Hizbollahs TV-kanal al-Manar hävdar Rami att västvärlden styrs av judarna. Den ökände antisemiten Ahmed Rami har gjort comeback.

Rasister utnyttjar upploppen i paris
Under tre veckor i höstas sattes mer än 9 000 bilar i brand under de värsta kravallerna i Paris sedan 1968. Nazistpartier över hela Europa utnyttjade situationen. Även den franska regeringen valde att rikta fokus mot invandrarna snarare än de sociala problemen i Frankrike.

I fokus
Nationaldemokraterna gör vad de kan för att upprätthålla fasaden av en enad organisation. Det har dock blivit smärtsamt tydligt att det är Nationalsocialistisk Front som dragit det längsta strået i kampen om medlemmarna.

Reportage: Salemmarschen - Tystnaden, protesterna och nazisterna
Vi berättar om Salemmarschens alla sidor. Motdemonstranterna, nazisterna och inte minst Salemborna själva

The Wannabe
National Alliance blev under William Pierce ledning den viktigaste nynazistiska organisationen i USA. Men efter att Pierce avled splittrades National Alliance. En varm lördag i mitten av juni förra sommaren samlades en grupp amerikanska vit makt-anhängare i Tampa för att fira att en ny ledare tagit plats på scenen.

Det bruna arvet
Veteranerna har burit nazismens ideologiska arv in i vår tid. En av dem är Sven Arne Lundehäll. I dag är han förebild för de unga som driver rörelsen vidare. Expo hälsar på hemma hos nazistveteranen Sven Arne Lundehäll och träffar en av hans beundrare.

Sista chansen för Sverigedemokraterna?
Expo laddar upp inför valrörelsen under vinjetten Valet 2006. Denna gång står Sverigedemokraterna i fokus. Partiets förutsättningar har aldrig varit bättre inför ett valår.

I backspegeln: Per Engdahls dubbla jag
Per Engdahl var en av den nationella rörelsens mest betydelsefulla och motsägelsefulla personer. Sten Danielsson, pensionerad jurist och expert på Engdahls organisation Nysvenska Rörelsen, tecknar hans porträtt.

Kultur
Bertil Neuman har skrivit en bok om ett tabubelagt område – humor i koncentrationslägren. Han har lyssnat på en mängd historier från överlevande flyktingar som familjen Neuman tog emot i hemmet efter kriget.

Krönika
Poeten Mohamed Omar frågar sig om det verkligen stämmer att muslimer måste "bli öppnare och komma ut ut vårt skal".