Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mord, förföljelse och politiker som talar om "den slutgiltiga lösningen på zigenarfrågan". Expo har granskat partierna som vinner väljare genom hets mot romer och mött de som får ta konsekvenserna av att pekas ut som syndabockar. Expos reportrar Anders Dalsbro och Erik Sidenbladh reste tillsammans med fotografen Fredrik Persson till Ungern. Håkan Gestrin skriver om hatet mot romer i Italien och andra europeiska länder. Och Kajsa Lindohf har kollat närmare på situationen i Sverige.

Mer ur innehållet

I fokus
Alexander Bengtsson om reaktionerna på Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet.

Ohelig allians mot judar
En allians av islamister, förintelseförnekare, högerextremister och vänsteranhängare samlas runt poeten Mohamed Omar. Målet: att bekämpa "sionismen". Daniel Poohl och Jonathan Leman har granskat ett växande nätverk.

Svininfluensen som rasistiskt slagträ
Högerextremister i USA exploaterar utbrottet av svininfluensen genom att lägga skulden på latinamerikaner och president Obama. Johannes Jakobsson synar de rasistiska nätverken och medierna som gör allt för att hetsa mot invandrare.

Reportage: Allas ögon på Schweiz
I november röstade schweizarna om ett förbud av att bygga nya minareter i landet. Expos reporter Lisa Bjurwald följde det historiska valet på plats ända fram till minaretmotståndarnas glädje på valvakan.

På djupet: Sagan om de två tornen
Jonathan Leman om den så kallade sanningsrörelsen och kopplingarna till antisemitism.

I backspegeln:
Fördomar mot romer är inget nytt. Journalisten Anders Nilsson berättar om de så kallade "Tattarkravallerna" i Jönköping 1948.

Intervjun: "Vit makt-rörelsen har blivit en nationalistisk folkrörelse"
Maria Lundqvist talar med en av världens främsta kännare av politisk intolerans, amerikanen Leonard Zeskind.

Krönikor:
Andres Lokko tackar Sverigedemokraterna för att de tvingar journalisterna att skärpa sig.
Maria Blomquist om Italien och en demokrati under press.
Louise Djurberg om att inte vilja vara Sverigedemokraternas drogade arbetsmyra.

Kultur:
Vilket ansvar har konstnären när sanningen blir en del av verket. Anna Lindberg minns nazister på scen och fejkade psykoser.