Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under paroller som ”stoppa indoktrineringen” och ”tjäna Sveriges intressen” marscherade delar ur den konspirationstroende miljön och extremhögern under lördagen mot Sveriges Radio och SVT. Protesten var den andra så kallade ”Kärleksmanifestationen” som arrangeras av en person med sin bakgrund i den konspirationistiska så kallade Frihetsrörelsen och dess skyddsstyrka Freedom Defence Sweden. Medarrangörer var också det konspirationistiska partiet Knapptryckarna samt de högerextrema alternativmedierna SwebbTV och Frihetsnytt som drivs av det så kallade Nätverket.

Lyssna på Studio Expo:

Polisen: lugnt på plats

Protesten samlade flera hundra personer som marscherade från Tessinparken på Östermalm i Stockholm, förbi TV- och radiohusen för att vid 17-tiden landa i Berwaldparken i nära anslutning till Sveriges Radio.

Demonstrationen kunde enligt polisen genomföras utan några större incidenter eller ingripanden. I samband med att detalgarna stannande upp vid SVT-huset entré och skanderade slagord så orsakade de enligt polisen för en stund stopp i trafiken. Flera poliser blockerade också själva entrén för att förhindra försök att ta sig in i huset.

I tal som hölls under manifestationen krävdes att både Hanna Stjärne och Cilla Benkö, verkställande direktörer för SVT respektive SR, ska sparkas då bolagen enligt arrangörerna har ”extremister som går de internationella finansintressernas ärenden” bland sina anställda journalister. De krävde också att rapporteringen om ”vaccinernas biverkningar, NATO, migrationen, klimatet och könsfrågor ska bli saklig och allsidig”. Utöver det så framfördes också krav på att de själva ska få ta plats i public service-bolagens sändningar.

Våldsam retorik och NMR-medverkan

Privatpersonen bakom manifestationen har inför lördagen medverkat i en rad högerextrema alternativmedier för att marknadsföra protesten. I veckan deltog han också i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens program Radio Nordfront.

I programmet framgår att han är missnöjd med hur SVT skildrade Frihetsrörelsen i dokumentärserien "Rörelsen". Han sa också att NMR i större utsträckning borde få medverka i alternativmedier som SwebbTV. Han uppmanade också NMR:s lyssnare att delta i protesten.