Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under de senaste åren har Facebook fått allt mer kritik och uppmärksamhet för mängden av desinformation som sprids på plattformen. Inte minst i anslutningen till det amerikanska valet 2016 där den sociala medieplattformen pekats ut som en plats som bland annat Ryssland använde för att påverka valutgången. Facebook har också pekats ut som en plattform som utnyttjades för att uppvigla till våld och etnisk rensning i Burma/Myanmar.

 

Inledningsvis bemötte Facebook ofta kritik med att tona ned sitt ansvar och roll. 2018 förklarade Facebooks VD och grundare Mark Zuckerberg att Facebook vill värna om yttrandefriheten och tog upp förnekelsen av Förintelsen som något han personligen inte höll med om, men som ”Facebook inte borde censurera eller plocka bort” på grund av att han inte personligen håller med.

 

På måndagen förklarade dock Zuckerberg att han ändrat sig.

 

”Jag har kämpat länge med motsättningen mellan att stå för det fria ordet och skadan av att förminska eller förneka Förintelsens ohygglighet. Mitt sätt att tänka har utvecklats efter jag sett data som visar på ökat antisemitiskt våld. (…) Att dra rätt gräns mellan vad som är och vad som inte är acceptabelt att yttra är inte självklart”, skrev Zuckerberg på Facebook.

 

Samma dag publicerade Facebook ett pressmeddelande att plattformen kommer att börja ta bort inlägg och material där Förintelsen förnekas.

 

”Idag uppdaterar vi vår policy mot hets och förbjuder allt innehåll som förnekar eller förvanskar Förintelsen”.

 

Alarmerande okunskap om Förintelsen

 

Plattformen med miljarder användare skriver vidare att beslutet är ett ytterligare steg i kampen mot hat och bygger på en global och väldokumenterad ökning av antisemitism, men också av den alarmerande okunskapen om Förintelsen.

 

”En nyligen genomförd undersökningen av vuxna mellan 18-39 år i USA visar att en fjärdedel tror att Förintelsen är en myt, att den har överdrivits, eller att de inte vet”, skriver Facebook.

 

Plattformen förklarar även att de efter ett års konsultation med externa experter nyligen beslutat att plocka bort antisemitiska stereotyper om judars kollektiva makt.

 

Samtidigt hävdar Facebook att de redan förbjudit fler än 250 rasideologiska grupper och att de uppdaterat sin policy för att bekämpa milisgrupper och konspirationsteorin QAnon.

Ämnen i artikeln