Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I perioder har partiet profilerat sig med att hetsa mot homosexuella. Sommaren 2003 attackerade partiets ungdomsförbund, NDU, Pridedemonstrationen i Stockholm. Attacken leddes av Marc Abramsson som sedan hösten 2006 är partiledare i Nationaldemokraterna. Partiet har också samarbetet med nazistiska organisationer och har bland annat deltagit i den årliga Salemmarschen.

Nationaldemokraterna förespråkar en så kallad etnopluralism. Etnopluralismen skiljer sig från nazismen genom att man hävdar att ingen ras eller något folk är mer värd än någon annan. Folken ska istället hållas åtskilda. Nationaldemokraterna säger sig jobba i en riktning där man tror att människan till slut ska utvecklas åt så olika håll att den delas upp i olika raser som inte kan fortplanta sig med varandra.

I början av 2000-talet hade Nationaldemokraterna en betydande roll inom den nationella rörelsen. Efter sommaren 2004, då partiets grundare Tor Paulsson häktades för att misshandel, har partiet spelat en allt mindre roll inom rörelsen. I valet 2006 fick partiet 3064 riksdagsröster och tre kommunala mandat. Två i Södertälje och ett i Nykvarn.

I valet 2010 backade Nationaldemokraterna i såväl riksdagsvalet som i kommunalvalet. Partiet fick 1 141 röster i riksdagsvalet, vilket motsvarar 0,02 procent av väljarstödet. Trots att partiet även gick tillbaka i valen till kommunfullmäktige i Nykvarn och Södertälje så lyckades partiet behålla sina mandat i kommunerna.

Nationaldemokraterna ger också ut veckotidningen Nationell idag. I partiets kampanj för att tidningen skulle få statligt ekonomiskt presstöd fick man stöd av vit makt-nätverket Fria Nationalister. I april 2010 beslutade presstödsnämnden att Nationell Idag ska få presstöd.