Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraterna var till en början samlingspunkt för övervintrade nazister, unga skinnskallar, rättshaverister och olika typer av aktivister i den svenska extremhögern. Flera av partiets lokala företrädare var aktiva i både Sverigedemokraterna och öppet nazistiska grupperingar. 1995 bytte Sverigedemokraterna partiledare. Den gamle partiledaren Anders Klarström, som tidigare varit aktiv i det nationalsocialistiska partiet Nordiska Riskpartiet, ersattes av den före detta centerpartisten Mikael Jansson. I samband med partiledarbytet startade Sverigedemokraterna intensifierades arbetet med att bli ett rumsrent parti. Bland annat försökte partiet bli kvitt de skinnskallar som gett dem dåligt rykte.

Under 2001 splittrades partiet. Tor Paulsson som organiserat en framgångsrik valkampanj i Stockholmsförorten Haninge i valet 1998, uteslöts ur partiet sedan han anklagats för att bedriva partiskadlig verksamhet. Tillsammans med en liten grupp Sverigedemokrater bildade han Nationaldemokraterna. Gräsrötterna som hade tröttnat på Sverigedemokraternas "liberalisering" valde att följa med till det nya partiet. Splittringen innebar stora problem för Sverigedemokraterna. Under hösten 2001 lyckades partiet med knapp marginal samla ihop tillräckligt många namnunderskrifter för att kunna delta i kyrkovalet. Kandidaturen blev en medial succé och partiet fick nytt liv.

I valet 2002 vände Sverigedemokraterna blicken mot lokala skånska missnöjespartierna i jakt på nya bundsförvanter. Partiet lanserade att valsamarbete med den valalliansen Skånes väl. Samtidigt hårdnade de interna striderna. Efter uppslitande konflikter valdes 2005 Jimmie Åkesson till partiledare. Partiledarbytet innebar ett maktskifte i partiet. I dag har Jimmie Åkesson och hans närmsta krets kontroll över samtliga viktiga poster i partiet.

I valet 2006 gick Sverigedemokraterna kraftigt framåt. Partiet fick sammanlagt 162 463 röster, 2,93 procent, i riksdagsvalet. I kommunalvalen kom partiet in i 144 kommuner med 281 kommunala mandat. I landstingsvalen fick Sverigedemokraterna 16 mandat i tre landsting. Framgången innebar ett genombrott för partiet. Partiet syns i betydligt större grad i media och har mött flera av riksdagspartierna i debatter. Samtidigt har framgången inneburit problem. Sedan valet har Sverigedemokraterna tappat flera av sina mandat runt om i landets kommuner. I vissa kommuner har det inte funnits folk som kan tillsätta platserna, i andra har deras representanter lämnat partiet.

I valet 2010 satsade Sverigedemokraterna allt på att ta sig in i riksdagen. På valnatten stod det klart att, 22 år efter att partiets bildats, så hade den satsningen lyckats. Partiet fick 5,7 procent av väljarstödet vilket gav det 20 mandat och en vågmästarposition. Även på det kommunala planet gick partiet framåt och fick 612 mandat i 245 kommuner.

Sverigedemokraternas viktigaste profilfråga är invandringen. Partiet kräver en "ansvarsfull invandringspolitik". I partiets skuggbudget för 2010 vill partiet minska av asyl- och anhöriginvandringen med 90 procent. I partiets invandringspolitiska program öppnar partiet upp för ett totalstopp av "icke-västlig" invandring. Sverigedemokraternas grundläggande idé är att det mångkulturella Sverige ska avvecklas. I den nationalistiska principen, som är en av partiets ideologiska grundstenar, skriver partiet att "den viktigaste faktorn i ett tryggt, harmoniskt och solidariskt samhälle är den gemensamma identiteten, vilken i sin tur förutsätter en hög grad av etnisk och kulturell likhet bland befolkningen." Andra viktiga frågor för Sverigedemokraterna är äldrevården och kriminalpolitik. Sverigedemokraterna vill lägga mer pengar på landets pensionärer och kräver hårdare tag mot kriminella.

TA REDA PÅ MER

Komplett lista över de kommuner där Sverigedemokraterna fick mandat i valet 2006

Alla Sverigedemokraternas valresultat mellan 1988 och 2010.

Ämnen i artikeln