Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i januari som mannen grovt misshandlade en man. Han åtalades först för mordförsök då han slagit och stampat på mannens huvud. Enligt Uddevalla tingsrätt skulle skadorna varit livshotande om mannen inte fått vård.

Uddevalla tingsrätt menar dock att det inte är klarlagt att motivet var att döda mannen och dömer istället för grov misshandel till fängelse i tre år. 2019 dömdes mannen, som är i 20-års åldern, till sluten ungdomsvård för mordförsök på samma brottsoffer.

Förutom misshandeln dömdes mannen för hets mot folkgrupp, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, och rattfylleri för andra händelser.

Gjorde hitlerhälsningar i samband med bråk

Det är inte första gången 20-åringen uppmärksammas. Den 28 november uppstod bråk i centrala Stockholm. 20-åringen åtalades först för en misshandel i samband med bråket. Han åtalades även för hets mot folkgrupp efter att skrikit sieg heil och gjort hitlerhälsningar. Han friades av tingsrätten från misshandel då brottsoffret är okänt. Han dömdes dock för hets mot folkgrupp.

Mannen har funnits i den svenska nazistmiljön sedan 2020 och ingår i en grupp som kallar sig Svea Skins, tidigare NS Skinheads som organiserar en handfull medlemmar i Stockholmsområdet och i Västsverige. Gruppens medlemmar är födda kring millennieskiftet och bär enhetliga svarta jackor med ett större tygmärke med gruppens namn på.

Domen kan överklagas fram till den 4 maj 2022

Ämnen i artikeln