Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nu har åtalet kommit mot mannen som är i 20-årsåldern. Han är misstänkt för misshandel och hets mot folkgrupp efter att han och en vän, till synes oprovocerat, attackerat två unga killar i centrala Stockholm. Motivet var rasistiskt och de två misstänkta beskrivs av flera vittnen som ”skinskallar”.

”Jag var väldigt förvånad över att se en skinskalle, det har man inte sett på så länge”, säger ett av vittnena i förhör. Ett annat beskriver hur hen ser ”två mörkhyade män som tar avstånd från två skinnskallar” och hur de två männen som attackeras ”försöker rygga tillbaka” och att ”de inte vill ha bråk”. Flera vittnen beskriver hur gärningsmannen under och efter misshandeln – som består av fasthållning, sparkar mot buk och ben och knuffar – skriker rasistiska skällsord och gör hitlerhälsning. Detta medan hans kamrat, som är avskriven från utredningen, skrattar.

Åtal tack vare vittnen

Åtal väcks tack vare flera samstämmiga vittnesmål från förbipasserande. Och tack vare vittnen kunde de två initialt misstänkta gärningspersonerna gripas i närheten.

Det saknas målsägande, men de två unga killarna som blev offer för angreppet ska enligt vittnen verkat chockade, inte synligt skadade, och sagt att de ville hem när de uppmuntrats att stanna på platsen för att invänta polis.

I Stockholm för vit makt-tradition

Den misstänkta gärningspersonen, hemmahörande i Västsverige, uppger i förhör att han under kvällen träffat några vänner för att dricka öl på Helikopterplattan i Gamla stan och att han befinner sig i Stockholm för ett 30 novemberfirande. 30 november är Karl den XII:s dödsdag och ett datum som brukar uppmärksammas i den svenska vit makt-miljön – i Stockholm med en manifestation i Kungsträdgården som samlar flera olika grupperingar i miljön. Mannen beskriver sig också ha nationalsocialistiska åsikter i förhör men nekar till brottsanklagelserna.

Den misstänkta gärningspersonen har synts i den svenska nazistmiljön sedan 2020 och ingår i en grupp som kallar sig NS Skinheads och organiserar en handfull medlemmar i Stockholmsområdet och i Västsverige. Gruppens medlemmar är födda kring millennieskiftet och bär enhetliga svarta jackor med ett större tygmärke med gruppens namn på.

Dömd för mordförsök

Den misstänkta mannen är sedan tidigare dömd för brott mot knivlagen, en händelse som inträffade mindre än en månad efter misshandeln i Stockholm. Mannen dömdes också 2019 till sluten ungdomsvård för försök till mord.

Förutom åtalet gällande misshandel och hets mot folkgrupp i Stockholm, står mannen samtidigt åtalad för ytterligare brott mot knivlagen då han i januari i år påträffats med kniv på allmän plats i en västsvensk kommun.