Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På måndagen dömdes de två männen, 25 och 26 år, vid Uppsala tingsrätt till fängelse i ett och ett halvt år. De ska också betala ett skadestånd till den misshandlade mannen.

De båda dömda har tidigare figurerat i sammanhang kopplat till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Åtminstone en av dem som medlem. Men efter att organisationen splittrades 2019, så har de medverkat i utbrytargruppen Nordisk styrkas verksamhet.

Midvinterblot

Det var i december 2019 som en man misshandlades grovt på en gård i Järlåsa, Uppsala kommun, i anslutning till ett midvinterblot.

Merparten av de 15-tal deltagarna på festen var samtidigt aktiva inom den högerextrema miljön, vilket Expo tidigare har rapporterat om.

Upprinnelsen till misshandeln ska enligt de dömda ha varit att mannen gjort sexuella närmanden. Offret bekräftar att han uppfattat det som att det var deras motiv, men menar att det bygger på ett missförstånd.

Särskild hänsynslöshet och råhet

25- och 26-åringen har enligt tingsrätten visat en särskild hänsynslöshet och råhet under misshandeln som ska ha fortsatt efter att offret var i ett försvarslöst tillstånd. De ska bland annat ha sparkat mannen på såväl huvud som kropp.

Den misshandlade mannen ådrog sig bland annat flera frakturer.

Anledningen till att de två gärningsmännen döms till minimistraffet för grov misshandel är att rätten väger in den tid som gått sedan misshandeln. Detta trots att orsaken till dröjsmålet är att 25- och 26-åringen undanhållit sig delgivning.

Pratat ihop sig

De båda dömda tonar under rättegången ned sin roll i misshandeln – en erkänner misshandel av normalgraden och den andre förnekar brott. Tingsrätten konstaterar dock att deras berättelser är ”anmärkningsvärt samstämmiga” och att det sannolikt beror på att de pratat ihop sig.

Utredningen visar också att de båda hade den misshandlades blod på sina kläder. Polis på plats vittnar även om att en av de dömda hade en svullen och blodig hand efter händelsen.

Tingsrätten gör bedömningen att ytterligare personer, som inte kunnat identifieras, kan ha medverkat vid misshandeln.