Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De två mångåriga aktivisterna i Nordiska motståndsrörelsen (NMR), Marcus Hansson och Sebastian Elofsson, åtalas för att den 10 september, natten innan valdagen, ha misshandlat två unga personer, en kvinna och en man.

Åklagaren menar att Marcus Hansson knuffat kvinnan till marken och därefter fortsatt misshandla henne med sparkar och slag.

Sebastian Elofsson åtalas för två fall av misshandel mot mannen, dels för att ha sparkat honom, dels för att senare med bil kört på honom, vilket ska ha lett till smärta och svullnader i ett ben.

Valkampanj

Aktivisterna kandiderade för nazistorganisationen till Örkelljunga kommunfullmäktige, en av fyra kommuner som NMR ställde upp i.

Båda uppger i förhör att de vid det aktuella tillfället var ute för att sätta upp NMR-propaganda och bevaka att plakat de redan satt upp inte skulle tas ned.

Enligt de misstänkta ska upprinelsen vara att det i närheten av målsägande stod en kundvagn med nedtagen valproganda för NMR.

I polisförhör menar aktivisterna att det ska vara den misshandlade kvinnan och mannen som rivit ned plakaten. En anklagelse som såväl målsägande själva som vittnen till händelsen säger emot.

De misstänktas berättelser i förhör innehåller motsägande påståenden om vad de menar hände i anslutning till det som de står åtalade för.

Som på andra orter där NMR kandiderade så slutade det inte med några framgångar. Organisationen fick totalt 26 röster i valet till Örkelljungas kommunfullmäktige.

Ledarroller

Marcus Hansson och Sebastian Elofsson har båda haft ledande positioner inom NMR.

Sebastian Elofsson är organisationens ansikte utåt vid externa förfrågningar och kallar sig presstalesperson. Han är även en återkommande talare, så väl vid organisationens demonstrationer som vid det interna arbetet.

Marcus Hansson var tidigare ansvarig utgivare för NMR:s sajter.

Tidigare våldsdömda

Båda är sedan tidigare dömda för våldsbrott. De dömdes för en händelse 2019 i Lund, då en grupp motdemonstranter och en frilansjournalist attackerades.  

Marcus Hansson dömdes samtidigt för brott mot knivlagen, en händelse som skedde vid ett tidigare tillfälle. Han är även tidigare dömd för bland annat flera fall av hets mot folkgrupp, brott mot väglagen och för att ha vandaliserat ett romskt minnesmärke.

Även Sebastian Elofsson är sedan tidigare dömd för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Huvudförhandling i misshandelsmålet kommer att hållas den 11 oktober.