NMR hyllade nazismen och spred judehat | Expo.se

NMR hyllade nazismen och spred judehat

Publicerad 2018-05-01 17:54

Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg i Ludvika

Nordiska motståndsrörelsen lockade mellan 350 och 400 deltagare till sin förstamajdemonstration i Ludvika.

Ludvika

Runt 350 nazister från Nordiska motståndsrörelsen gick genom centrala Ludvika på första maj. I talen hyllades den ”revolutionära kampen” och nazismen.

Det blev en förhållandevis lugn dag i Ludvika när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen arrangerade sin förstamajdemonstration. Flera organisationer arrangerade manifestationer i protest mot nazisternas närvaro. Längs med demonstrationsvägen stod personer för att protestera– flera utklädda till clowner. Enligt polisens presstalesperson Christina Hallin så förekom inga konfrontationer eller liknande i anslutning till den nazistiska demonstrationen.

Lockade färre än väntat

Inför dagens demonstrationer spådde organisationens strateg Fredrik Vejdeland att NMR skulle samla 500 personer i Ludvika. Men till slut blev de bara mellan 350 och 400 personer.

Nordiska motståndsrörelsen som har sitt starkaste fäste i Ludvika satsar på att vinna ett mandat i kommunen i höstens val. Dagens demonstration var ett led i partiets valrörelse. Bland annat talade Per Öberg, som kandiderar för partiet i kommunfullmäktigevalet. Även NMR:s lokala ledare för Dalarna och Värmland, Pär Sjögren, höll tal. Enligt Sjögren kommer valet att bli ”episkt”. Det ska bli det val där flest lokalpolitiker ska ”konfronteras för deras svek”.

 

Pär Sjögren, som kuppat in sig på ett av Sverigedemokraternas mandat i Borlänges kommunfullmäktige, håller tal i Ludvika.
Pär Sjögren, lokal ledare för NMR i Värmland och Dalarna var en av talarna vid NMR:s förstamajdemonstration i Ludvika. 

Nordiska motståndsrörelsens paroller och tal präglades annars av en öppen nazism och antisemitism. Jörgen Kromann, med tidigare bakgrund i Nationaldemokraterna och nazistiska Svenskarnas parti, menade i sitt tal att de ska kämpa med liv och död för sitt folk. Han hävdade att det finns en konspiration mot ”vårt folk”
– Det pågår ett folkmord, sa Jörgen Kromann.

Sebastian Elofsson, som sedan 2015 deltagit i NMR:s aktivism i Skåne, pekade ut ”sionistglobalistiska krafter” och ”den eviga världsfienden” som fiender. Typiska kodord för judar i den antisemitiska propagandan.

Jimmy Thunlind, som är en regelbunden krönikör på NMR:s sajt där han skriver under pseudonymen Leif Eriksson, fortsatte på samma linje och pratade om den ”sionistkontrollerade svenska regimen”.
– Världssionismen tjänar på förintelsemyten, sa han bland annat.

Läs alla artiklar om NMR:s förstamajdemonstrationer.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons