Domarna efter NMR:s attack fastställs | Expo.se

Domarna efter NMR:s attack fastställs

Publicerad 2020-12-17 11:01

Lund 1 juni 2019. NMR-aktivister omhändertas av polis.

Polisen grep flera nazister i samband med att Nordiska motståndsrörelsen misshandlade motdemonstranter i Lund förra året.

Hovrätten över Skåne och Blekinge fastställer domen mot fem aktivister i Nordiska motståndsrörelsen efter att de i samband med en aktion i Lund gått till attack mot motdemonstranter och en frilansjournalist. En av nazisterna får dock fängelsestraffet förkortat.

Det var 1 juni förra året som Nordiska motståndsrörelsen, NMR, genomförde en flygbladsutdelning i centrala Lund. På plats sparkade nazister ned ett bokbord som Vänsterpartiet hade. När aktivisterna från nordiska motståndsrörelsen lämnade området följde en grupp motdemonstranter efter dem och sjöng ”inga rasister på våra gator”.

Plötsligt vände nazisterna om attackerade motdemonstranterna. Bland annat blev en man slagen och sparkad i huvudet och bröstkorgen av två nazister. En kvinna blev knuffad och slagen i ansiktet. En annan av de som misshandlades var en frilansjournalist som var på plats för att bevaka händelsen.

Hovrätten fastställer domar

Sex aktivister dömdes senare för händelsen och samtliga fem som överklagade fastställs nu tingsrätens domar av hovrätten förutom, Freddy Nermans, chef för organisationen i Skåne och Blekinge. Han får sitt fängelsestraff förkortat från fyra till tre månaders fängelse för misshandel och våldsamt motstånd.

En 29-årig NMR-aktivist dömdes till sex månaders fängelse för misshandel och försök till våld mot tjänsteman.

Marcus Hansson, ansvarig utgivare för Nordfront, som får tre månaders fängelse för misshandel och ofredande. Han döms också samtidigt för brott mot knivlagen då polisen förra året hittade en kniv i hans bil.

Sebastian Elofsson, 25, offentlig talesperson för NMR, dömdes för försök till misshandel. Han får villkorlig dom och dagsböter.

En 26-årig aktivist som producerar videomaterial för NMR döms till villkorlig dom och 60 dagsböter för misshandel. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons