Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 1 juni förra året genomförde nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, en flygbladsutdelning i på Stortorget i centrala Lund.

När en grupp personer från Vänsterpartiet dök upp, blev NMR-aktivisterna både hotfulla och aggressiva. Några av nazisterna sparkade sedan ned ett bokbord som Vänsterpartiet hade satt upp vid torget. Efter det kom drygt 20 till 30 personer som reagerat på NMR:s närvaro dit. När nazisterna började röra på sig följde gruppen efter och skanderade ”Inga rasister på våra gator”.

Gemensam attack

I höjd med Bantorget vände nazisterna om och gick till gemensam attack mot den efterföljande gruppen med knuffar, sparkar och slag. Bland annat blev en man både slagen och sparkad i huvudet och bröstkorgen av två nazister. Och en kvinna blev knuffad och fick ett hårt slag i ansiktet. En annan av de som misshandlades var en frilansjournalist som var på plats för att bevaka händelsen. Enligt domen blev han sparkad och knuffad helt oprovocerat.

Sex nazister döms nu efter attacken:

En 29-årig NMR-aktivist döms till sex månaders fängelse för misshandel och försök till våld mot tjänsteman.

30-årige Freddy Nerman, chef för Näste 3 – Skåne och Blekinge, döms till fyra månaders fängelse för misshandel och våldsamt motstånd.

Den tredje personen som får fängelsestraff är 31-årige Marcus Hansson, ansvarig utgivare för Nordfront, som får tre månaders fängelse för misshandel och ofredande. Han döms också samtidigt för brott mot knivlagen då polisen förra året hittade en kniv i hans bil. Hansson är misstänkt för en rad fall av hets mot folkgrupp kopplat till hans roll som ansvarig utgivare för Nordfront.

Talesperson döms

25-årige Sebastian Elofsson, offentlig talesperson för NMR, döms för försök till misshandel. Han får villkorlig dom och dagsböter.

En 25-årig aktivist som producerar videomaterial för NMR döms till villkorlig dom och 60 dagsböter på 50 kronor för misshandel.

En 24-åring döms för misshandel samt brott mot knivlagen, till skyddstillsyn med samhällstjänst 100 timmar. Han väntar åtal för hets mot folkgrupp efter att han misstänks ha burit en hakkorsflagga i ett demonstrationståg i Helsingfors den 6 december 2018. Han har numera lämnat NMR.

En 18-åring frias från misstankarna om försök till misshandel.