Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På lördagen samlades aktivister från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, på Stora torget i Härnösand. Samlingen lockade ett 50-tal personer. De höll en tyst minut och ledaren för organisationen i Dalarna och Värmland, Pär Sjögren, höll ett tal där demokrater, politiker, medier, globalister och andra ”svenskfientliga” pekades ut som ansvariga för mordet på 19-åringen .

Flera ledande personer från NMR var på plats, bland annat Pär Öberg och Robert Eklund från organisationens högsta organ, det så kallade riksrådet. NMR-aktivisterna var ditresta från andra delar av landet.

Saknade tillstånd

Det var tidigare i veckan som NMR gick ut på en av sina hemsidor om att det skulle hållas ett torgmöte i centrala Härnösand och att en ansökan om tillstånd lämnats in. Polisen avslog ansökan och erbjöd alternativa samlingsplatser, vilket inte accepterades av arrangören. Istället meddelade NMR att det skulle hållas en samling av mer ”informell karaktär” utan tillstånd. Som avsändare för meddelandet angavs ”Autonomt sörjande”.

Syftet med samlingen var att hålla en minnesstund och protestera mot det ”mångkulturella våldet”. På NMR:s hemsida uppmanades andra grupper och privatpersoner att ansluta till samlingen.

"En av de egna"

Det var på morgonen den 10 maj som polis och ambulans kallades till en adress i Härnösand. På plats fann de 19-årigen svårt skadad. Mannen avled senare av sina skador. En kvinna anmälde även att hon utsatts för en våldtäkt. En 22-årig man sitter häktad misstänkt för bland annat mord och grov våldtäkt. 

Mordet på den 19-åriga mannen har fått stor uppmärksamhet inom den högerextrema miljön, där han framställs om ”en av de egna”. Inom miljön beskrivs han som en martyr, ett offer för ”svenskfientligheten”, en hjälte som ”betalade med sitt blod”. 

Flera aktioner

På sociala medier och plattformar som Telegram har det spridits information om olika planerade evenemang för att uppmärksamma mordet. Händelsen har även uppmärksammats internationellt av olika högerextrema aktörer. 

Det senaste dygnet har olika aktioner genomförts för att uppmärksamma mordet, bland annat sattes en banderoll upp längs E-18 vid Västerås, rapporterar VLT.