Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Anders Jonsson, som är aktivist i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, döms för ett stort antal fall av hets mot folkgrupp.

Det är på VK, den ryska motsvarigheten till Facebook, som Jonsson pumpat ut hatiska och nazistiska inlägg. I januari dömdes han till sex månaders fängelse för 21 sådana inlägg och för att ofredat och trakasserat tre kvinnliga debattörer. Domen i det fallet meddelades den 27 janari klockan 11. Samma dag, 29 minuter senare, lade han ut på VK det första av de inlägg som han nu döms för.

Och sedan dess har han publicerat totalt 122 inlägg som tingsrätten bedömer utgör hets mot folkgrupp. Från januari till april i år byggde han alltså upp det största åtalet i svensk rättshistoria sett till antalet åtalspunkter av hets mot folkgrupp.

Anders Jonsson har även på VK publicerat nedsättande inlägg om Tomas Åberg, projektledare för den ideella föreningen Näthatsgranskaren, som ligger bakom anmälan mot Jonsson. För dessa döms han till två fall av förtal och ett fall av grovt förtal.

Ska fortsätta begå brott "under radarn"

Jonsson döms av Solna tingsrätt till tio månaders fängelse och skadestånd på 10 000 kronor. På grund av återfallsrisken ska Jonsson förbli häktad tills domen vinner laga kraft.

Tingsrätten bedömde återfallrisken utifrån hur snabbt Jonsson började begå brott efter den tidigare domen i januari, något tingsrätten beskriver som lagtrots, men också utifrån Jonssons egna redogörelser. Jonsson förklarade för tingsrätten att han ”troligen kommer fortsätta begå liknade brott” men då ”under radarn”.

Anders Jonsson uppmärksammades redan 2015 då han uteslöts från Sverigedemokraterna efter att han kallat alla muslimer för pedofiler. Samma år dömdes han för hets mot folkgrupp.