Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Anders Jonsson, 54, är aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Den 27 januari dömdes han till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp och ofredande. Som Expo tidigare har rapporterat fortsatte han efter domen att lägga ut grovt hat mot judar och andra minoriteter på sociala medier som om ingenting hade hänt.

Nu har en ny rättsprocess startats mot honom. På onsdagen lämnade åklagaren in ett nytt åtal till Solna tingsrätt.

De åtalade 123 inläggen rörande hets mot folkgrupp är utlagda på det ryska sociala nätverket VK mellan den 27 januari och 3 april. Dessutom åtalas Anders Jonsson för tre fall av grovt förtal, i samtliga fall riktade mot Tomas Åberg, projektledare för den ideella föreningen Näthatsgranskaren, som också ligger bakom anmälan mot Anders Jonsson.

Största hetsåtalet någonsin

Sett till antalet åtalspunkter är målet det största hets mot folkgrupp- åtalet i svensk rättshistoria. Han åtalas alltså för fler fall än den tidigare ansvarige utgivaren för Nordiska motståndsrörelsens hemsida, som i oktober 2018 dömdes för 61 fall av hets mot folkgrupp. Han stod åtalad för 107 fall.

Anders Jonsson har suttit häktad sedan 3 april. Åklagaren har bedömt att det finns risk att han fortsätter med sin brottsliga verksamhet. Datum för rättegång är ännu inte satt.

Anders Jonsson dömdes också för hets mot folkgrupp 2015, och uteslöts då från Sverigedemokraterna, efter att han på en middag i Sundbybergs stadshus sa att alla muslimer är pedofiler.