Annons

Nazisten Anders Jonsson häktad för hets mot folkgrupp

Publicerad 2020-04-06 13:08

Anders Jonsson, Nordiska motståndsrörelsen

NMR-aktivisten Anders Jonsson och några av de bilder han polisanmälts för.

NMR-aktivisten Anders Jonsson har häktats misstänkt för hets mot folkgrupp. Han dömdes nyligen till fängelse för samma brottslighet, men fortsätter att sprida grovt hat mot judar, svarta och muslimer.

Häktningsförhandlingen hölls i Solna tingsrätt i fredags. Det beslutades att Anders Jonsson, aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för 116 fall av hets mot folkgrupp. 

Anmälan kom från den ideella föreningen Näthatsgranskaren.

Fortsätter hetsa

Den 27 januari dömdes Anders Jonsson till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp och ofredande. Som Expo tidigare har rapporterat överklagade Jonsson domen och fortsatte att lägga ut grovt hat mot judar och andra minoriteter på sociala medier som om ingenting hade hänt.

Sedan domen kom i januari har Näthatsgranskaren anmält 120 brott. Anders Jonsson är nu alltså misstänkt för 116 av dem. Han erkänner att han lagt ut inläggen men förnekar att han är skyldig till hets mot folkgrupp.

Avfärdar lagen

Strax innan han fick sin fängelsedom kommenterade NMR-aktivisten i podcasten Stockholmare för ett suveränt Sverige:

— Lagen om hets mot folkgrupp är en pervers, kriminell lag. Om jag får fängelse känner jag bara en stolthet för att få sitta i fängelse för min övertygelse.

Anders Jonsson dömdes också för hets mot folkgrupp 2015, och uteslöts då från Sverigedemokraterna, efter att han på en middag i Sundbybergs stadshus sa att alla muslimer är pedofiler.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons