Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tobias Malvå och David Nilsson döms för hets mot folkgrupp. De båda har framträdande roller i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och medverkar bland annat återkommande i organisationens podcast ”Mer än ord”.

Luleå tingsrätt friade i december förra året David Nilsson för att på den ryska motsvarigheten till Facebook, VK, i fyra fall spridit hets mot judar. Hovrätten för övre Norrland ändrade på torsdagen förra veckan det beslutet och dömde honom för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter.

David Nilsson döms mot sitt nekande. Han medger att det är hans VK-konto, men hävdar att andra personer som har tillgång till kontot ska ha lagt ut de aktuella inläggen.

Våldshot mot judar

Tobias Malvå döms för att i 35 fall på VK hetsat mot framför allt judar, men även mot icke-vita och homosexuella. Han har även spridit bilder som hyllar nazismen och Adolf Hitler. Flera av inläggen uppmuntrar till våld mot judar.

Meddelandena spreds via ett VK-konto i Tobias Malvås namn. Även Malvå förnekar brott och menar att någon skapat kontot i hans namn. Men Hovrätten över Skåne och Blekinge fann precis som Malmö tingsrätt dessförinnan att det är Malvå som delat inläggen

I båda rättsinstanserna sattes straffet till villkorlig dom och dagsböter. Hovrätten sänkte dock antalet dagsböter från 120 till 70.

Inläggen polisanmäldes i båda fallen av den ideella föreningen Näthatsgranskaren.