Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Häktningsförhandlingen hölls i Solna tingsrätt i fredags. Det beslutades att Anders Jonsson, aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för 116 fall av hets mot folkgrupp. 

Anmälan kom från den ideella föreningen Näthatsgranskaren.

Fortsätter hetsa

Den 27 januari dömdes Anders Jonsson till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp och ofredande. Som Expo tidigare har rapporterat överklagade Jonsson domen och fortsatte att lägga ut grovt hat mot judar och andra minoriteter på sociala medier som om ingenting hade hänt.

Sedan domen kom i januari har Näthatsgranskaren anmält 120 brott. Anders Jonsson är nu alltså misstänkt för 116 av dem. Han erkänner att han lagt ut inläggen men förnekar att han är skyldig till hets mot folkgrupp.

Avfärdar lagen

Strax innan han fick sin fängelsedom kommenterade NMR-aktivisten i podcasten Stockholmare för ett suveränt Sverige:

— Lagen om hets mot folkgrupp är en pervers, kriminell lag. Om jag får fängelse känner jag bara en stolthet för att få sitta i fängelse för min övertygelse.

Anders Jonsson dömdes också för hets mot folkgrupp 2015, och uteslöts då från Sverigedemokraterna, efter att han på en middag i Sundbybergs stadshus sa att alla muslimer är pedofiler.