Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Frågan som HD ska pröva är om brottet som 17-åringen dömdes för är att betrakta som grovt brott mot knivlagen. Hovrättsdomen överklagades den 14 maj, då riksåklagaren menar att det finns flera omständigheter som talar för att det handlar om ett grovt brott.

I höstas 2019 greps 17-åringen av polisen på sin gymnasieskola i Enköping, efter larm om att han var beväpnad med kniv.

Polisen hittade två knivar på honom. Dels en mindre kniv som han hade i byxfickan och dels en större kniv. Den senare var monterad upp och ned i tonåringens bälte för att den inte skulle synas, och så att den snabbt skulle kunna slitas fram och användas. I hans skåp hittades också ett järnrör.

Knuten till Nordisk Styrka

Det slogs även fast att den då 16-årige pojken var uttalad nazist. Utredningen visar att han uppmanat kompisar att stötta honom i ”raskriget”. I både tingsrätt och hovrätt har åklagaren argumenterat för att 17-åringen är medlem i Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Expo kan berätta att 17-åringen är en tidigare NMR-medlem men att han vid tiden för gripandet gått över till utbrytargruppen Nordisk Styrka.

17-åringen uppgav att beväpningen berodde på att han varit i bråk med ett ”invandrargäng” dagen innan. Bråket bekräftas av vittnen som också säger att 17-åringen frågat om de ville vara med och slåss mot invandrarna.

Polisens undersökning av 17-åringens telefon visar att han dagen innan gripandet gjort internetsökningar på bland annat preskriptionstiden för mord, vapenbrott och straffet för misshandel.

Han dömdes till slut av tingsrätt och hovrätt till dagsböter för brott mot knivlagen.

Vill se skärpning

Åklagaren pekar på att 17-åringen bar kniv i en skola, som bör anses vara en mer skyddsvärd plats, och att han hade monterat kniven på ett sätt som gjorde att det skulle vara lättare att dra fram den. Dessutom är han en våldsbejakande extremist, resonerar åklagaren och menar att dessa omständigheter gör att det bör klassas som grovt brott mot knivlagen.

Högsta domstolen har bett Riksåklagaren att senast den 17 juni inkomma med synpunkter på målets fortsatta handläggning, rapporterar Enköping Direkt.

Ämnen i artikeln