Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Fastigheten köptes i september förra året av en 23-årig man med flerårig bakgrund inom vit makt-miljön, bland annat i Nordiska motståndsrörelsen. Mannen är hemmahörande i Stockholmsområdet.

Utöver församlingshemmet ingår också ett område på över 2000 kvadratmeter.

På sociala medier har Nordisk styrka lagt upp bilder på olika aktiviteter i sitt organisationshus. Efter köpet av fastigheten konstaterade gruppen: "Vi bygger någonstans i Sverige". På en bild syns medlemmar som tränar kampsport. På en annan sitter Nordisk styrkas ledning samlade kring ett bord i lokalen för ett så kallat rådsmöte. Dock specificerar man inte platsen närmare än att mötet ägde rum ”någonstans i Norden”.

Före detta kapell

Fastigheten ligger avlägset till i Västmanlands län, mellan Lindesberg och Köping. Det är flera mil till de närmaste tätorterna. I många år ägdes byggnaden av en filadelfiaförsamling, som använde den som församlingshem och kapell. Den köptes sedan av en privatperson som haft den i sin ägo fram tills nu. Mitt emot byggnaden, och i området runtomkring, ligger flera bostadshus.

I somras kunde Expo berätta om en splittring inom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Ett misslyckat kuppförsök ledde till att några av rörelsens mest våldsbelastade nazister valde att följa den tidigare NMR-ledaren Klas Lund och bilda en ny vit makt-organisation.

Expos källor berättade att grunden till missnöjet var en konflikt kring organisationens metoder och strategiska val. Vissa av de mer hårdföra aktivisterna ansåg att organisationen blivit mindre radikal under de senaste årens försök att bredda sig och locka fler medlemmar. Efter det misslyckade valet hösten 2018 spred sig missnöjet i den krets som ofta inom NMR beskrivs som dess ”spjutspets” eller som ”kärnaktivister”.

Stort våldskapital

Nordisk styrka vill framställa sig som en ”kamporganisation”. Ledaren Klas Lund är sedan tidigare dömd för en rad brott och har en lång historia i den organiserade nazismen. Han är dömd för dråp, rån och grovt vapenbrott och har, innan han var med och bildade Svenska motståndsrörelsen (nuvarande NMR), varit aktiv i Vitt ariskt motstånd.

Med sig har Lund också personer som bland andra Emil Hagberg, som under flera år ingick i NMR:s ledning. Hagberg är dömd för brott som misshandel, vapenbrott och vid upprepade tillfällen våldsamt upplopp.

Hagberg, Lund och de övriga sju ledande företrädarna har tillsammans fällts för 107 olika brott. Det visade en kartläggning som Expo och Eskilstuna-Kuriren gjorde.

Inom extremhögern finns många historiska exempel på grupper som velat skaffa sig en egen lokal att samlas i. Så sent som 2018 kunde Expo avslöja vit makt-organisationen Det Fria Sveriges högkvarter ”Svenskarnas hus” i Töreboda kommun.

Ämnen i artikeln