Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I juli kunde stiftelsen Expo avslöja att ett misslyckat kuppförsök lett till splittring i Nordiska motståndsrörelsen – Sveriges största nazistorganisation – och att några av rörelsens mest våldsbelastade nazister valt att följa den tidigare ledaren Klas Lund för att bilda en ny vit makt-organisation.

I början av augusti dök det upp en hemsida för den nya organisationen, som kallar sig för Nordisk styrka. Expo och Eskilstuna-Kuriren har granskat hur brottsbelastad ledningen och de medlemmar som nu gett sig till känna är. Kartläggningen visar att de nio männen tillsammans är fällda för 107 olika brott – och att drygt hälften av brotten går att koppla direkt till deras antidemokratiska verksamhet. Några exempel:

  • Åtta fall av vapenbrott.
  • Nio fall av våldsamt upplopp.
  • Tio fall av brott mot knivlagen.
  • Nio fall av hets mot folkgrupp.

Ledaren Klas Lund dömdes redan som 18-åring till fängelse för dråp, efter en rasistiskt motiverad dödsmisshandel i Nynäshamn. Hans ställföreträdare, Anders Rydberg, är fälld för 20 olika brott. Han har nyligen åtalats för förberedelse till grovt vapenbrott efter att polisen hittat delar till ett rörvapen i en lägenhet han hade tillgång till. Vid samma tillslag hittades också 41 burkar med pepparsprej, 189 hagelpatroner och 62 300 kronor i kontanter.

Gruppen misstänks dessutom för ett 20-tal andra brott som fortfarande väntar på att avgöras i domstol.

Anders Kretz är senior rådgivare vid Centrum mot våldsbejakande extremism. Han säger att det väcker frågor när en så våldsam grupp nazister bryter sig loss.

– Vit makt-miljön i Sverige har alltid genomgått förändringar när det gäller organisationer och grupper, så splittringar är en naturlig del av hur miljön fungerat historiskt. På det sättet är själva splittringen inget dramatiskt. Men det sker i en tid när miljön globalt blivit mer våldsam, och där det i många länder gått från prat till regelrätta attentat, säger Anders Kretz.

NMR hade en uttalad ambition att nå ut till den stora massan genom att ställa upp i allmänna val. Det är en strategi som Nordisk styrka tydligt tar avstånd från. ”Nordisk styrka är en kamporganisation, inte en social förening eller ett politiskt parti”, skriver de själva på hemsidan. Riktigt vad det innebär att vara en ”kamporganisation” står ännu inte klart. Men det kommer snart att visa sig, tror Anders Kretz.

– Med den korta deklarationen tar de ett tydligt steg bort från de partipolitiska ambitioner som NMR haft under senare år, säger han och fortsätter:

– Men det är inte förrän vi vet vad den nya grupperingen har för avsikt och förmåga som vi kan säga om det är en oroande utveckling när det gäller till exempel våldsanvändning, säger han.

Än så länge är det oklart hur många nazister som den nya organisationen lyckats samla. På dess lanseringsbild syns drygt 20 individer, men vår granskning visar att ytterligare ett trettiotal personer har uttryckt sympati för Nordisk styrka på sociala medier.

Nordisk styrka själva vänder sig mot bilden av att de skulle vara särskilt våldsamma. ”Motståndaren försöker skapa ett falskt narrativ där vi utmålas som ’en mer extrem grupp’ eller särskilt våldsbenägna”, skriver de på hemsidan.

Eskilstuna-Kuriren och Expo har försökt att nå Klas Lund och Anders Rydberg utan att lyckas. Vi har också ringt övriga personer som ingår i granskningen, för att höra hur de ser på användningen av våld och om vad som ryms inom begreppet ”kamporganisation”. Vi får tag på Julius Blomberg, som syns tillsammans med ledningen på en nytagen bild.

– Jag har inget intresse av att prata med dig. Mer information om Nordisk styrkas verksamhet kommer att kommuniceras i våra egna medier, säger han.

Philip Olsson, som också poserar på bilden, svarar även han i telefon.

– Du kan dra åt helvete, säger han.

Säkerhetspolisen har tidigare beskrivit Nordiska motståndsrörelsen som ett hot mot enskilda individer, snarare än mot det demokratiska systemet. Johanna Blomqvist vid Säpos presstjänst säger att myndigheten inte vill ge några kommentarer om hur man bedömer Nordisk styrka.

– Säkerhetspolisen följer brottsaktiva individer i extremistmiljöerna, och vi uttalar oss därför inte om specifika organisationer, säger hon.

Text & research: Robin Folkö, Eskilstuna-Kuriren
Research: Jonathan Leman, Expo